- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Mediji: Američki nosači aviona bespomoćni pred ruskim raketama

CC BY-SA 2.0 / U.S. Pacific Fleet / Američki lovac F-A-18F "Super hornet" poleće sa nosača aviona "Karl Vinson"
Američki lovac F-A-18F Super hornet poleće sa nosača aviona Karl Vinson  - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
Pratite nas
Američki nosači aviona imaju slabe tačke koje ih čine bespomoćnim protiv ruskih i kineskih raketa, smatra penzionisani kapetan američke mornarice Džeri Hendriks.
Američki oficir je u članku za „Volstrit džurnal“ skrenuo pažnju na činjenicu da savremene mogućnosti američkih ratnih brodova ne dozvoljavaju da u prisustvu odbrane gađaju ciljeve na obali.
Da bi bile konkurentne sa Kinom i Rusijom, Sjedinjene Američke Države treba da povećaju domet svojih udara, smatra Hendriks.
„Trenutno i Kina i Rusija imaju efikasna borbena sredstva koja značajno komplikuju, ako ne i potpuno isključuju mogućnost približavanja grupa nosača aviona ciljanim teritorijama“, priznaje Hendriks.
Oni ne mogu da se približe obali na udaljenosti manjoj od 1.800 kilometara, što je čini nepristupačnom za lovce-bombardere F/A-18.
Prema njegovim rečima, očigledno je da rastuća vojna sila – Kina – namerava da direktno na moru pogađa najvažnije i najvrednije jedinice američke mornarice. Međutim, američka flota nosača aviona i dalje je nesposobna za napad na kineske ciljeve na obali.
Umesto da se bavi ovim velikim nedostatkom, američka mornarica gubi vreme, novac i energiju na nove programe borbenih aviona, konstatovao je američki oficir.
Hendriks ističe da, ukoliko se na palubama nosača aviona u najskorije vreme ne pojave avioni ili bespilotne letelice velikog dometa, udarne grupe nosača aviona neće moći značajnije da utiču na obuzdavanje Rusije i Kine.
Ranije je američki časopis „Defens van“ naveo da se ruska vojska nalazi u najboljoj formi za poslednje decenije, a produbljivanje strateške koordinacije između Moskve i Pekinga podriva prednost Vašingtona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala