- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora ispituje sva imenovanja počasnih konzula

© Flickr / Alexander GranholmCrnogorska zastava
Crnogorska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
Pratite nas
Ispituju se sva rešenja o imenovanju počasnih crnogorskih konzula, saopštili su za Portal RTCG iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore (MVP). O eventualnim razrešenjima ili drugim koracima, MVP će informisati javnost.
Iz ovog resora su odgovarali na pitanje vezano za status počasnih konzula Crne Gore.
Pojedine odluke o imenovanju diplomata u Crnoj Gori decenijama su na udaru snažnih kritika javnosti, zato što su neretko postavljana lica koja nemaju nikakvog diplomatskog iskustva. Pojedini počasni konzuli Crne Gore (primera radi, Ben Vos u Holandiji) čak su i hapšeni zbog optužbi za pranje novca, piše RTCG.
U poslednje vreme, pažnju javnosti posebno privlači crnogorski konzul u Gnjilanu, Gazmend Abraši, čija je firma godinama u poslovima sa cigaretama. Prema pisanju medija, Abraši se interesuje za širenje duvanskog posla u Libiji, a inače je prethodno bio akter nekoliko afera.
Vlada Crne Gore ranije je razrešila počasnog konzula u Italiji Frančeska Gala Trinkerija (advokata Stanka Subotića pred sudom u Bariju). U toj zemlji počasni konzuli više nisu ni Doli Predović i Sven Bihler.
Razrešen je i Branko Azeski, počasni konzul u Sjevernoj Makedoniji, jer se došlo do podataka da podriva ugled i autoritet zvaničnih crnogorskih institucija.
Prema Zakonu o spoljnim poslovima, počasnog konzula opoziva Vlada na predlog ministra spoljnih poslova, a odluku o otvaranju, zatvaranju ili privremenom zatvaranju diplomatsko-konzularnog predstavništva donosi Vlada, na predlog Ministarstva spoljnih poslova.
Iz MVP-a tvrde da su preduzeli sve potrebne korake u cilju dalje profesionalizacije diplomatsko-konzularne mreže, ali i mreže počasnih konzula, o čemu je javnost, kako su kazali, upoznata već od prvog dana rada Vlade.
Prema njihovim navodima, o svim koracima i promenama na tom planu javnost će biti pravovremeno informisana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala