- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Litvanija šalje vojsku na granicu sa Poljskom i Belorusijom

© AFP 2023 / Petras MalukasLitvanski vojnici u vojnom centru Pabrade, Litvanija
Litvanski vojnici u vojnom centru Pabrade, Litvanija - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Pratite nas
Litvanija šalje na granicu sa Poljskom i Belorusijom dodatne trupe zbog priliva migranata, vlasti će razmatrati uvođenje vanredne situacije na granici, javila je agencija Rojters pozivajući se na ministarku unutrašnjih poslova Agne Bilotajte.
Agencija dodaje da je Bilotajte takođe rekla da će vlada u ponedeljak razgovarati o uvođenju vanredne situacije na granici sa Belorusijom.
Zbog situacije na granici predsednik Poljske uveo je vanredno stanje na teritorijama koje se graniče sa Belorusijom, a za zaštitu granice angažovane su vojska i policija.
Granični komitet Belorusije saopštio je ranije da se velika grupa izbeglica sa stvarima kreće auto-putem prema granici sa Poljskom.
U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom, optužujući Minsk za stvaranje migrantske krize. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije je napomenuo da Minsk više neće ograničavati priliv ilegalnih migranata u zemlje Evropske unije, jer zbog sankcija Zapada „za to nema ni novca ni snage“.
Beloruski graničari više puta su saopštavali o pokušajima nasilnog prebacivanja migranata iz Litvanije, Poljske i Letonije na belorusku teritoriju.
Prema poslednjim podacima, od početka godine više od 30 hiljada ljudi pokušalo je nelegalno da pređe granicu iz Belorusije u Poljsku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala