Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Doneta odluka o dvodnevnoj obustavi rada svih advokata u Srbiji

CC0 / Daniel_B_photos / Sudijski čekić
Sudijski čekić - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
Pratite nas
Upravni odbor Advokatske komore Srbija (AKS) doneo je odluku o dvodnevnoj obustavi rada svih advokata u Srbiji iz protesta prema stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade kredita, koje smatra spornim.
Prema ovoj odluci, advokati neće raditi u sredu 20. oktobra i četvrtak 21. oktobra, što će dovesti do odlaganja suđenja i drugih postupaka.
Na sednici UO AKS, koja je trajala četiri sata, odlučeno je i da se 6. novembra održi konferencija svih advokata u Srbiji kako bi se advokatura jedinstveno odredila prema pravnim stavovima Građanskog odeljenja VKS od 16. septembra, odnosno dopuni mišljenja u vezi sa naplatom obrade troškova kredita i stavom u vezi sa pravom banke da naplati klijentu premiju osiguranja kredita.
Istog dana, nakon konferencije će se održati sednica skupštine AKS na Pravnom fakultetu u Beogradu, rečeno je Tanjugu u toj komori.
AKS će prethodno zatražiti odobrenje od Kriznog štaba za epidemiju korona virusa odobrenje za održavanje konferencije advokata, kojih u Srbiji ima oko 11.000.
Konferencija će biti održana ili u Kombank dvorani ili u hali Ranko Žeravica uz odobrenje Kriznog štaba.
Pomenuti stavovi su sporni za advokaturu, koja već mesec dana negoduje uz ulične proteste tvrdeći da su ovi stavovi doneti u korist banaka, a na štetu građana, suprotno dosadašnjoj sudskoj praksi.
Prema ovim stavovima, građani bi počeli da gube većinu sporova protiv banaka, koje su do sada mahom dobijali, a troškove postupka su naplaćivali njihovi advokati koji ih u njima zastupali.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala