- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ruski raketni sistemi, bespilotne letelice, avioni-amfibije na Sajmu naoružanja u Beogradu

© Sputnik / Lola ĐorđevićŠtand ruske državna kompanije za izvoz oružja "Rosoboronehport" na sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner"
Štand ruske državna kompanije za izvoz oružja Rosoboronehport na sajmu naoružanja i vojne opreme Partner - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Izložba „Rosoboroneksport“ AD, predstavljena na međunarodnom Sajmu „Partner-2021“ jedinstvena je prilika da se javnost upozna sa dostignućima ruske vojne tehnike. Tim povodom generalni direktor ove kompanije Aleksandar Mihejev je istakao je da će ova manifestacija dati novi zamah rusko-srpskoj bilateralnoj vojno-tehničkoj saradnji
Štandovi sa ruskom vojnom opremom uvek su bili i ostali atrakcija na svim svetskim sajmovima naoružanja. Na ovogodišnjem desetom jubilarnom međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu, kompanija Rosoboroneksport predstavila je najnovije modele savremenog protivvazdušnog raketnog sistema „Viking“, bespilotne letelice „Orlan-10E“ i mnogofunkcionalnog aviona-amfibije Be-200, koji je je učestvovao u gašenju požara širom Evrope, i u Srbiji.
© Foto : Sputnjiku ustupio Rosoboronexport/Press-release/Partner 2021 exibition in SerbiaOrion-E
Orion-E - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Orion-E

Snažnija saradnja Rusije i Srbije

Generalni direktor Rosoboroneksporta Aleksandar Mihejevjev rekao je da poslednjih godina zahvaljujući naporima i stavu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića nivo saradnje između naših zemalja je značajno porastao.
„Obim i spektar pitanja danas se značajno izdvajaju na evropskom tržištu i imaju stabilno pozitivan vektor rasta. Radimo na temama za sve vidove i rodove oružanih snaga u okviru direktnih isporuka proizvoda, industrijskog partnerstva, kooperacije, između ostalog i u interesu trećih zemalja, kao i u okviru uvoza srpskih proizvoda u Rusiju“.
Glavna atrakcija na štandu je izviđačko-udarna bespilotna letelica „Orion-E, oklopno vozilo BT-3F, zatim napravljen na bazi najnovije unificirane borbene platforme „Bumerang“ oklopno vozilo K-16 kao i borbeno vozilo pešadije K-17. Takođe, jedinstveni na svetskom tržištu posetiocima su predstavljeni i lagani amfibijski tenk „Sprut-SDM1“, reaktivni višecevni bacač projektila „Tornado-G“, vozilo iz porodice „Tajfun-K“, kao i čamci projekta 031160E i BK-16E.
© Foto : Sputnjiku ustupio Rosoboronexport/Press-release/Partner 2021 exibition in SerbiaAU-220M
AU-220M - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
AU-220M
Ocenjujući ovogodišnju ponudu na Sajmu naoružanja ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je za Sputnjik da je izložba veoma zanimljiva ali da bi se u ovom slučaju oslonio na mišljenje ruskih stručnjaka koji su došli u Beograd i koji kažu da su srpski vojnotehnički proizvodi veoma jasan i naglašen napredak.
„Oni su rekli da je u odnosu na prošlu godinu, ovo velika razlika što svara dodatne pooljne uslove za našu biletarnu saradnju na višem nivou. Što se tiče isporuka sa naše strane imamo ugovor a biće još, i mi smo otvoreni za razgovor. Moguće je očekivati da će saradnja Srbije sa Rusijom postati još snažnija i uticajnija, i u Evropi i na celoj zemaljskoj kugli“.

Široka lepeza municije

Na štandu Rosoboroneksporta svoje proizvode prezentuju ruska preduzeća. TPK „Argus-NB“ je izložio liniju termovizijskih nišana različite namene, „Dedal-NB“ AD optički i televizijski nišan, GK „Stilsoft“ autonomne komplekse za video o teplovizijsko posmatranje „AVANPOST“ i „MUROM“, kao i sistem za zaštitu i video posmatranje produženog perimetra „VIDEOZASLON“. Kompanija „Polus-ST“ je prikazala makete mobilnog alarmnog sistema „KAJMAN“ i sistem zaštite perimetra „Radio barijera“.
© Sputnjiku ustupio Rosoboronexport/Press-release/Partner 2021 exibition in SerbiaViking
Viking - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Viking
Na štandu su prikazane i makete 30 mm borbenog modula na daljinsko upravljanje 32V01 i 57 mm automatskog lakog topa AU-220M, koji su montirani na srpskoj oklopnoj tehnici. Po rečima ruskih stručnjaka ovo je sjajan primer i pokazatelj mogućnosti saradnje ruskih i srpskih proizvođača odbrambenih proizvoda.
U okviru ove jedinstvene ruske izložbe Rosoboroneksport je organizovao štandove za holdinge Državne korporacije Rosteh Tehnodinamika i Švabe. Kompanije u sastavu Tehnodinamike posetiocima sajma su prikazale široku lepezu municije za različite vrste oružja i vojne tehnike, dok je Švabe predstavila proizvode u okviru deverzifikacije proizvodnje proizvoda civilne namene.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala