Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Samit u Beogradu povodom godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih, stigla poruka iz Kine /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićGrupna fotografija učesnika komemorativnog Samita pokreta nesvrstanih
Grupna fotografija učesnika komemorativnog Samita pokreta nesvrstanih - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
U Beogradu je danas nastavljen samit kojim se obeležava šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja kome prisustvuje veliki broja stranih zvaničnika.
Povodom jubileja osnivanja Pokreta nesvrstanih ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji poručio je u pismu da je Pokret nesvrstanih postao nezamenljiva snaga u međunarodnim odnosima i da je Kina spremna da sarađuje sa njegovim članicama i da će nastaviti da ih podržava.
Pismo je na skupu u Beogradu pročitala ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.
"Kako svet nastavlja da se menja i kako stvari evoluiraju, Pokret nesvrstanih se pokazao kao bitan akter. Sada je još važnije da zemlje u razvoju budu nezavisne i sačuvaju budućnost u svojim rukama. To je imperativ", poručio je Vang u pismu.
On je dodao da je Kina sa zemljama članicama Pokreta nesvrstanih "delila dobro i zlo", pružala im ekonomsku podršku i zalagala se za njih pred međunarodnim institucijama.
"To obeležava našu spoljnu politiku", naglasio je Vang i dodao da će "naše srce uvek biti sa njima i uvek ćemo ih podržavati".
On je dodao da Kina želi da doprinese novom globalnom razvoju u svetu i podsetio da je kineski predsednik Si Đinping tokom generalne debate na 76. sednici Generalne skupštine UN predstavio globalnu razvojnu inicijativu kako bi se sprovela Agenda UN za 2030. za održivi razvoj i stvorio zeleniji, pravedniji i izbalansiraniji svet.
Istakao je i da se Kina zalaže za nove vrste međunarodnih odnosa i ocenio da hegemonija, koja je vladala svetom pre više od 60 godina, više ne može da funkcioniše.
"Sve zemlje, bez obzira na veličinu, snagu i bogatstvo su jednake. Treba da poštuju suverenitet i razvojni put ostalih. Dijalog mora da zameni konfrontaciju, a forme partnerstva i savezi su ono što je dobrodošlo. Moramo da se borimo za jednakost i pravdu u međunarodnim odnosima", poručio je on i naglasio da je jačanje saradnje još bitnije u vreme kada se svet suočava sa globalnim izazovima.
Podvukao je i da će Kina da se zalaže za multilateralizam u svetu, što, prema njegovim rečima, nije izbor, već neophodnost.
"Praksa multilateralizma znači da ćemo sačuvati status i ulogu UN, da ćemo napustiti mentalitet Hladnog rata i uzdržati se od novih blokova i novih neprijateljskih saveza", poručio je Vang.
Ukazao je da se Pokret nesvrstanih od svog osnivanja borio za za solidarnost, demokratiju u međunarodonim odnosima i za pravičan ekonomski poredak u svetu, kao i da se suprotstavljao kolonijalizmu, rasizmu i stranoj upravi.
"Pokret se zalaže za demokratiju u međunarodnim odnosima i promoviše nov međunarodni, politički i ekonomski poredak", rekao je Vang.
Ukazavši na širenje pokreta sa 25 na 120 članica i to da njegove članice čine dve trećine članova Ujedinjenih nacija, šef kineske diplomatije ocenio je da je pokret "postao nezamenljiva snaga u međunarodnim odnosima".
U ime kineske vlade, preneo je najsrdačnije pozdrave Vladama Srbije i Azerbejdžana zbog obeležavanja 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.
Završna konferencija nakon samita, na kojoj će se obratiti ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova Republike Azerbejdžan Džejhun Bajramov, biće održana u 18 časova.
U glavnom gradu Srbije na dvodnevnom skupu se okupilo više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija.
Domaćini skupa, koji se održava na Beogradskom sajmu, u sećanje na Samit koji je 1. septembra 1961. godine održan u glavnom gradu, ove godine su Srbija i Azerbejdžan. Dvodnevni samit počeo je juče obraćanjima predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a zatim je usledio plenarni deo sa obraćanjima delegacija koji se nastavlja i danas.
Paralelno se odvijaju i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srbije, kao i brojni bilateralni susreti.
Rečima "dobrodošli kući", predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je juče obraćanje na otvaranju samita, i izrazio nadu se neće razgovarati samo o prošlosti , već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo.
"Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan" poručio je Vučić.
"Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj", istakao je on.
© Sputnik / Lola Đorđević Skup povodom 60 godina Pokreta nesvrstanih

Skup povodom 60 godina Pokreta nesvrstanih - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Skup povodom 60 godina Pokreta nesvrstanih
Učesnici samita poručili su juče da je pitanje jednakosti država i nacija i dalje aktuelno i ukazali da se problemi sa kojima je ceo svet suočen zbor pandemije virusa korona moraju da se rešavaju zajedno.
Poručeno je i da su principi na kojima je Pokret zasnovan - uzajamno razumevanje, multilateralizam i kolektivno delovanje aktuelni i danas.
Iskustvo iz prethodnih 60 godina pokazuje da se samo zajedničkim radom, saradnjom, može uspešno suočavati sa izazovima, rečeno je prvog dana samita.
Među učesnicima skupa su predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdul Šahid, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike, i kao posebni gosti bili su šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.
Na poslovima obezbeđenja manifestacije angažovano je više od 3.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.
Pre šest decenija, lideri 25 zemalja afirmisali su ideju ostvarivanja protivteže u tada blokovski podeljenom svetu.
U prethodnih 60 godina svet se značajno promenio, ali su podele, ipak, ostale, pa je ovaj skup prilika da se ideji zajedničkog delovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta, pruži novi podsticaj. Radno vreme maloprodajnih objekata i restorana po odluci gradskog štaba za vanredne situacije produženo je od subote do srede, 13. oktobra, do ponoći zbog velikog broja gostiju.
Učesnici samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
SRBIJA
Era kolonijalizma je prošla, a osnivački principi Nesvrstanih treba da žive /video, foto/
Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije na komemorativnom Samitu pokreta nesvrstanih - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
SRBIJA
Lavrov: Načela nesvrstanih potrebna, opasni napadi na Povelju UN /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala