Savet bezbednosti UN 15. oktobra o situaciji na Kosovu i Metohiji

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Saveta bezbednosti UN
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće 15. oktobra redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji.
Prethodna sednica SB UN na kojoj je razmatran izveštaj o radu Unmika i stanju u južnoj srpskoj pokrajini održana je u aprilu ove godine u video-formatu, zbog pandemije korona virusa.
Ta sednica ostala je upamćena po tome što je po početku ubrzo prekinuta, jer su prilikom govora predstavnice Prištine, ministarke spoljnih poslova Kosova, Donike Gervale bili vidljivi simboli takozvanog Kosova, zbog čega je reagovao predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski. On je zatražio da se ukloni zastava Kosova jer, kako je rekao "tzv. Kosovo nije opštepriznata država i prikazivanje zastave nepriznatog entiteta nije prihvatljivo".
Usledila je rasprava članica SB o ovom pitanju, pa je prenos sednice prekinut kako bi se to učinilo iza zatvorenih vrata, a posle obavljenih konsultacija, sednica je nastavljena.
I srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je govorio na sastanku u ime Srbije, uložio je protest zbog „zloupotrebe video-formata sednice od strane Prištine za promociju simbola lažne države Kosovo".
Kao i na prethodnim sednicama SB UN, Amerika se i u aprilu založila za to da se misija Unmika privede kraju, dok je Rusija bila protiv toga i potencirala je važnost formiranja Zajednice srpskih opština.
Srbiju će na sednici 15. oktobra predstavljati šef diplomatije Nikola Selaković, preneo je Kosovo onlajn.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Rusija o pitanju Kosova: Složićemo se samo sa odlukom koja će odgovarati Srbima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala