- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Veštice su i dalje među nama I Orbita kulture

Orbita kulture, 18.09.2021.
Pratite nas
Drevna slovenska mitologija, čiji svet nastanjuju vile i veštice, vampiri, vukodlaci, ali i brojni bogovi koji oličavaju moćne prirodne sile, inspirisala je Tamaru Lujak da sastavi dve knjige priča i legendi o tajnovitoj, ali i maštovitoj tradiciji starih Slovena.
Ona za „Orbitu kulture“ otkriva šta je bila motivacija za nastanak Rečnika slovenske mitologije i Rečnika slovenskih mitoloških bića, knjiga koje nas, budući da su mnogo više od enciklopedijskog popisa, vode na uzbudljivo putovanje u prastara vremena čiji su tragovi i danas prisutni u našoj svakodnevici.
Šta nam donosi ovogodišnji Internacionalni festival filmske režije „Lajf“ u Leskovcu koji se iako mlad po kvalitetu profilisao kao ozbiljna filmska smotra – za Sputnjik otkriva njegov umetnički direktor, reditelj Darko Bajić.
Zašto smatra da knjiga „Miroslavljevo jevanđelje“ nije samo najdragoceniji i najstariji rukopis koji se našao i na listi svetske baštine, nego i knjiga koja je delila sudbinu naroda kome pripada zbog čega deluje da ima auru i da sija – za „Orbitu kulture“ a povodom digitalizacije ovog remek-dela, govori akademik Aleksandar Kostić, predsednik Stručnog saveta Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU.
Kako je izgledalo snimanje filma „Toma“ u kom igra menadžera čuvenog pevača narodne muzike Tome Zravkovića, ali i ko je bio najveći boem na snimanju - pitamo glumca Andriju Kuzmanovića.
Zbog čega je italijanski umetnik Daniele Meuči čija je izložba akvarela „Nikola Tesla, čovek koji je definisao budućnost“, nedavno otvorena u Italijanskom centru za kulturu imao potrebu da Italijanima ali i svetu pokaže da je Nikola Tesla superheroj i normalna osoba, a ne čudak kakvim ga predstavljaju.
Da li su se pozorišna umetnost i stvarnost približili toliko da više nego ikad važi opaska Duška Kovačevića o tome kako pozorište potkazuje život, kakvu poruku o svemu tome šalje 14 predstava, objedinjenih sloganom „Na ivici budućnosti“ koje su iz desetak zemalja stigle na ovogodišnje dvostruko izdanje Bitef festivala – za „Orbitu“ govori njegov umetnički direktor Ivan Medenica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala