- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington poručuje Kijevu: Usredsredite se na nešto drugo, a ne na „Severni tok 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje gasovodnih cevi "Fortuna"
Brod za polaganje gasovodnih cevi Fortuna - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
Pratite nas
Ukrajina bi trebalo da se usredsredi na modernizaciju svoje energetike, a ne na „Severni tok 2“, izjavio je savetnik Stejt departmenta za energetsku bezbednost Amos Hohštejn. U Kijevu smatraju da je ovo jasan signal da je borba protiv gasovoda uzaludna.
Hohštejn, koji boravi u zvaničnoj poseti Kijevu, posavetovao je ukrajinskoj strani da „ne gleda usko“ na „Severni tok 2“, nego bi trebalo da se fokusira na „budućnost“ i da postane svesna činjenice da je Ukrajina „izolovana od savremenih energetskih svetskih sistema i energetske ekonomije“.
Prema njegovim rečima, tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu pokretalo se pitanje o razvoju nuklearne energetike.
„Definitivno se ne možemo fokusirati samo na problem sa 'Severnim tokom 2'“, rekao je Hohštejn za ukrajinski list „Novo vreme“, apelujući da se ne razgovara „o vestima od proteklog dana, o tome kuda koja cev prolazi“, nego o integraciji Ukrajine u evropski energetski sistem.
Ubrzo je usledila reakcija ukrajinske strane, tačnije poslanika Vrhovne rade, prvog zamenika predsednika Komiteta za energetiku i stambeno-komunalne usluge Ukrajine Alekseja Kučerenka.
„Pazite, zaboravili smo da postoji zemlja koja nam odavno govori šta da radimo, ona ima planove za nas“, prokomentarisao je ukrajinski poslanik.
Kako je istakao, američki predstavnik je tokom svoje posete „u potpunosti umirio ukrajinske vlasti“.
„Shvatate li da nam jasno govore: zaboravite, 'Severni tok 2' je rešeno pitanje i ne treba da kukate, da se ljutite, ne treba ići i davati glupe intervjue“, kazao je Kučarenko.
Podsetimo, izgradnja „Severnog toka 2“ završena je prošle sedmice. Gasovod se proteže od Rusije do Nemačke dnom Baltičkog mora. Kapacitet dva kraka gasovoda iznosi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Planirano je da se gasovod pusti u rad do kraja ove godine.
Postavljanje gasovoda „Severni tok 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
EKONOMIJA
SAD izgubile bitku: Uskoro kreće gas iz „Severnog toka 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala