- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moja Rusija: Tver — glavni suparnik Moskvi za status prestonice /video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićTver
Tver - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
Pratite nas
Tver je jedan od najstarijih gradova Rusije. Nekada je imao sve šanse da postane glavni grad i puna dva veka je bio glavni suparnik Moskvi u borbi za status prestonice, ali danas ostaje samo šarmantni gradić između dve prestonice. Ipak, zbog njegove lepote nazivaju ga i „malim Peterburgom na Volgi“.
Ovaj grad od oko 450.000 stanovnika smešten je na ušću reka Tmake i Tverce u Volgu. Danas je to velik industrijski, naučni i kulturni centar, glavno saobraćajno čvorište, važna raskrsnica drumskog i železničkog saobraćaja.
Osnovan je početkom 12. veka, a zahvaljujući povoljnom geografskom položaju i razvijenoj trgovini brzo se razvijao i jačao politički uticaj. Ipak, stalni sukobi i ratovi su ga znatno oslabili, a vodeću ulogu među ruskim zemljama preuzima Moskva.
Grad je više puta rušen i uništavan — i 1612. godine u doba Smutnih vremena tokom poljsko-litvanske okupacije i tokom nemačke okupacije za vreme Drugog svetskog rata — i uvek je podizan iz pepela. Stradao je i u požarima, a svoj današnji izgled u velikoj meri duguje carici Katarini Drugoj, koja ga je obnovila posle velikog požara 1763. godine i u kome je izgorela drvena tvrđava zajedno s drugim gradskim objektima.
Katarina Velika je volela Tver i govorila je da je to „najlepši grad Ruskog carstva posle Peterburga“.
© Sputnik / Olivera IkodinovićKatarina Velika je volela Tver i govorila je da je to „najlepši grad Ruskog carstva posle Peterburga“.
Tver - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Katarina Velika je volela Tver i govorila je da je to „najlepši grad Ruskog carstva posle Peterburga“.
Sa srednjovekovnim crkvama i manastirima, zgradama iz 18. veka i drvenim kućama čije su fasade ukrašene jedinstvenim rezbarijama, prelepim parkovima i rekama, brojnim znamenitostima, gostoprimljivim domaćinima i opuštenom atmosferom, Tver nikog ne može ostaviti ravnodušnim, ali ponekad može i iznenaditi — recimo, plakatom kraj jednog restorana sa kojeg srpski kuvar poziva žitelje Tvera i goste grada na srpsku pljeskavicu.
U novoj epizodi „Moje Rusije“ saznaćete i kakve još lepote čuva ovaj grad; zašto mu se stalno vraćao veliki ruski pesnik Aleksandar Puškin i šta se čuva u „kapsuli vremena“ koja će biti otvorena 9. maja 2045. godine, odnosno na dan stote godišnjice pobede sovjetskog naroda nad hitlerovskom Nemačkom.
© Sputnik / Olivera IkodinovićDanas je Tver veliki industrijski, naučni i kulturni centar, glavno saobraćajno čvorište, važna raskrsnica drumskog i železničkog saobraćaja.
Tver - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
Danas je Tver veliki industrijski, naučni i kulturni centar, glavno saobraćajno čvorište, važna raskrsnica drumskog i železničkog saobraćaja.
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.
Sve emisije „Moja Rusija“ možete pogledati OVDE.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala