- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Borelj: Nema govora o priznavanju talibana, ali moramo da pregovaramo sa njima

© AP Photo / Aris OikonomouŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj  - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj smatra da su predstavnici pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) neizbežni sagovornici i dodao da se zalaže za obezbeđivanje prisustva Evropske unije u Avganistanu.
On je naglasio da je „ono što se dogodilo u Avganistanu bila tragedija za Avganistance i pravi neuspeh za Zapad… To će doneti snažne promene u međunarodnom odnosu snaga, pa treba izvesti sve potrebne zaključke kako bi se izbeglo ponavljanje ovakve situacije u drugim zemljama“, istakao je šef diplomatije EU u intervjuu za list „Žurnal du dimanš“.
„Neprihvatljivo je da se jednostavno zatvori stranica Kabula, verujući da nas se situacija u ovoj zemlji ne tiče... Ne radi se o priznavanju njihove vlade ili prihvatanju njihovog pogleda na svet... Moramo da talibanima stavimo do znanja da nije u njihovom interesu da se ograđuju od stanih država, a posebno evropskih“, objasnio je Borelj.
„Ali talibani su neizbežni sagovornici i moramo (EU) da osiguramo prisustvo u Kabulu“, dodao je on.
Prema njegovim rečima, prisustvo u Avganistanu je neophodno kako Evropsku uniju ne bi istisnule druge sile.
Borelj je, takođe, primetio da će nivo dijaloga sa pokretom zavisiti od toga da li će talibani biti prijemčivi za uslove Evropske unije.
„Evropska unija će povećati humanitarnu pomoć četiri puta. Obnavljanje ekonomske pomoći biće povezano… sa poštovanjem ljudskih prava, konkretno, prava žena“, dodao je evropski političar.
Početkom avgusta talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Oni su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. Jedina pokrajina koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšir severoistočno od Kabula.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala