- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolija se oglasila o incidentu kod Cetinjskog manastira

© Sputnik / SputnjikCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je povodom incidenta koji se dogodio kada su novinar i snimatelj RTCG pokušali da uđu u Cetinjski manastir da je neistina da je bilo kome zabranjen ulazak u manastir ali da je snimanje zabranjeno bez prethodne dozvole Mitropolije.
Urednica Dokumentarnog programa RTCG Tanja Šuković i snimatelj te kuće Dragan Tomašević, sa grupom Cetinjana, htjeli su u sredu da uđu u manastir. Ekipi Televizije Crne Gore, koja je došla nenajavljeno, u porti Cetinjskog manastira bilo je zabranjeno snimanje, a Šuković i snimatelj Dragan Tomašević su nakon toga podnijeli krivične prijave.
Iz Mitropolije su se oglasili nakon medijskih objava i, kako su kazali, krivičnih prijava o navodnom sprečavanju grupe građana da uđu u manastir.
„Svi Cetinjani dobro znaju da se u manastir ulazi sasvim nesmetano. Neistina je da se ikome zabranjuje da uđe u manastir, bilo da želi da se pomoli pred moštima Svetog Petra ili da posjeti manastir kao značajno istorijsko i kulturno središte.
Ono što se juče popodne desilo je to da su građani koji su imali svoj protest i performans u gradu, željeli da dolazak u manastir bude dio njihovog performansa, tako što bi snimali svoj boravak u manastiru i to tokom trajanja večernjeg bogosluženja“, navodi se u saopštenju.
Dodaju da je iz opravdanih i razumljivih razloga, kao i na mnogim drugim posjećenim mjestima, snimanje u manastiru zabranjeno bez prethodnog odobrenja iz Mitropolije.
„U manastiru je na dva mjesta istaknut i znak da je snimanje zabranjeno. Građani koji su se sakupili i organizovano došli u manastir veoma grubo su insistirali da snimaju svoj boravak u manastiru, iako nisu imali nikakvo odobrenje. Dakle, okupljenim građanima je, kao što se uvijek čini u odnosu na sve, dozvoljeno da uđu u manastir, ali je od njih zahtjevano da ne snimaju bez odobrenja“, navodi se u saopštenju.
Nekoliko osoba iz te grupe, kažu iz Mitropolije, ušlo je i u crkvu i niko ih u tome nije spriječio niti pokušavao da to učini, iako su oni došli pred manastir sa transparentima i sa namjerom koja se ne može tumačiti drugačije nego kao smišljena provokacija.
„Naknadno smo saznali da su u isto vrijeme (gle, slučajnosti!) neki od zaposlenih RTCG navodno bili na novinarskom radnom zadatku pred manastirom, te da je im je zabranjeno da snimaju materijal za dokumentarni film. Autorka tog navodnog dokumentarnog filma, a pretpostavljamo još samo jednog anticrkvenog i šovinističkog propagandnog uradka na kakve smo posljednjih godina navikli od nje, dobro poznaje proceduru odobravanja snimanja u manastiru. Ona je kao urednica Dokumentarnog programa RTCG više puta uredno dostavljala zahtjeve za snimanje (ne za ove propagandne emisije), koji su uredno i odobravani“ kažu iz Mitropolije.
Nije teško, kako tvrde, zaključiti da je i taj događaj samo jedna kockica mozaika u cilju stvaranja pritiska na Mitropoliju zbog predstojećeg ustoličenja novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i ugrožavanja ljudskih i vjerskih prava vjernika Mitropolije.
„Ni javnost ni policiju ne obavještavamo o nizu incidenata: uličnih i onlajn prijetnji i vrijeđanja, koje ovih dana trpi sveštenstvo i drugi službenici Mitropolije na Cetinju. Izbjegavamo da o ovome govorimo da ne bi doprinosili bratomržnji, ali ovakvo javno obmanjivanje o uzrocima jučerašnjeg verbalnog incidenta nismo mogli da prećutimo.
Ponavljamo, svi Cetinjani i gosti Cetinja znaju da je potpuna laž da se ulaz u manastir ograničava po osnovu bilo kakvog ličnog svojstva. Svi ljudi dobre volje su uvijek dobrodošli u Cetinjski manastir, ali red je da se u ovakvu svetinju dolazi sa dobrom namjerom“ poručuju iz Mitropolije.
Pokušaj upada u Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
Policija sprečila upad u Cetinjski manastir /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala