Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Najcrnji mrak — atmosfera kao u filmu o zombijima: Reporter Sputnjika sa aerodroma u Kabulu

© AP Photo / Shekib RahmaniMeđunarodni aerodrom u Kabulu
Međunarodni aerodrom u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Pratite nas
Izveštač Sputnjika Murad Gazdijev uporedio je situaciju na aerodromu u Kabulu sa filmom o zombijima „Svetski rat 'Z“.

To što se ovde dešava Amerikanci nazivaju „Svetski rat 'Z“ po filmu o zombijima — i odmah postaje jasno zbog čega.

Čitav aerodrom je zasut čaurama i gelerima šok bombi. Sve, bukvalno sve, obmotano je bodljikavom žicom. Cela pista je u bodljikavoj žici!
Ne prođe ni 10 minuta, a da se ne zapuca na teritoriji aerodroma gde Amerikanci plaše lokalne stanovnike koji se guraju oko ograde na glavnom ulazu gde već dežuraju talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i plaše one koji žele da pobegnu.
Svuda je razbacana odeća. Sa bodljikave žice, kao sa jelke, visi odeća što podseća na jezivi stampedo u prvim danima evakuacije.

U ovom trenutku nešto gori na teritoriji aerodroma – vije se dim u blizini mesta gde se nalaze američki vojno-transportni avioni.

Na dvadesetak metara od njega odmaraju se američki i italijanski vojnici. Doneli su stolice sa aerodroma i sede ispod istih onih stepenica za ukrcavanje u avion uz koje su se Avganistanci peli u gomili, poput zombija.
Avganistance, koje smo videli prilikom sletanja, NATO tera da sede na suncu, uključujući žene i decu, te da satima čekaju na evakuaciju.
Dopisnici ne mogu da objave fotografije, jer je takav dogovor sa Amerikancima.
Militanti pokreta Taliban ušli su u Kabul 15. avgusta bez borbe i u roku od nekoliko sati uspostavili potpunu kontrolu nad glavnim gradom Avganistana. Avganistanski predsednik Ašraf Gani saopštio je da napušta zemlju kako bi sprečio krvoproliće. Potpredsednik zemlje Amrula Saleh izjavio je da u odsustvu predsednika, prema Ustavu zemlje, on postaje vršilac dužnosti šefa države i pozvao na oružani otpor talibanima. Zapadne zemlje evakuišu svoje građane i osoblje ambasade.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala