BiH potpisala američku izjavu o izbeglicama iz Avganistana

© AP Photo / Jafar KhanAvganistanci prelaze granični prelaz sa Pakistanom
Avganistanci prelaze granični prelaz sa Pakistanom - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Pratite nas
Bosna i Hercegovina se pridružila Zajedničkoj izjavi američkog Stejt departmenta kojom se poziva na mir u Avganistanu, objavio je sarajevski pprtal "Kliks".
Iako na sajtu Stejt departmenta još nije stavljena na listu, BiH se pridružila listi od 100 zemalja.
Kako navodi "Kliks", Ministarstvo spoljnih poslova BiH je odmah htelo da pošalje "zeleno svetlo" za pridruživanje izjavi, ali je čekalo saglasnost Predsedništva BiH, iako to nije bilo neophodno.
Reč je izjavi koju su Sjedinjene Američke Države inicirale 15. augusta 2021. godine, a ponukane time što su talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) ponovo uspostavili vlast u Avganistanu.
Države potpisnice američke izjave su saglasne da, kako je navedeno u njoj, podržavaju, pozivaju i rade na tome da sve strane poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak onih Avganistanaca koji žele da napuste svoju državu, kao i stranaca.
Navedeno je da Avganistanci zaslužuju da žive bezbedno i dostojanstveno. Ovom izjavom se njene potpisnice deklarišu kao one koje su spremne pomoći Avganistanu.
Podsetimo, i Srbija je među oko 100 zemalja sveta koje su potpisale Zajedničko saopštenje Stejt departmenta o Avganistanu.
Avganistanci kod aerodroma u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Srbija potpisala izjavu Stejt departmenta o izbeglicama iz Avganistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala