Veliki planovi Turske: Nacionalni borbeni avion stiže 2023.

© AFP 2023 / ADEM ALTANTurski avion Nortrop F-5
Turski avion Nortrop F-5 - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Generalni direktor Turske vazduhoplovne i svemirske industrije (TUSAS) Temel Kotil najavio je da će 18. marta 2023. godine poleteti turski supersonični avion „Hurjet“ i turski borbeni helikopter „Atak-2“, kao i da će iz hangara izaći i nacionalni borbeni avion Turske.
Kotil je to izjavio povodom 15. Međunarodni sajam odbrambene industrije koji je otvoren u Istanbulu.
Ističući da Turska trenutno sprovodi više projekata iz oblasti vazduhoplovne industrije, uključujući i proizvodnju supersonične bespilotne letelice „Goksungur“, Kotil je kazao da su trenutno najviše fokusirani na realizaciju projekata „Hurjet“, „Atak-2“ i nacionalnog borbenog aviona, objavio je turski portal „TRT“.
On je kao važan i uspešan izdvojio projekat „Hurjet“ jer je Turskoj doneo veliki broj stručnog kadra. Reč je o projektu supersoničnog jednomotornog aviona, dvoseda za obuku i laka borbena dejstva.
„Uradili smo neke radove da bi ‘Hurjet’ mogao da poleće i sleće na brodove nosače aviona“, kazao je Kotil.
Ukazujući da su i nedavni požari pokazali multifunkcionalnost i korisnost bespilotnih letelica, Kotil je rekao da te letelice imaju kamere koje su aktivne i danju i noću i koje su dobre za pravovremeno otkrivanje požara.
Kotil je dodao da je kompanija TUSAS postala jedan od tehnoloških centara Turske i sve istaknutiji brend u svetu, navodeći da je cilj da u toj kompaniji radi 10.000 inženjera.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala