Putin i Makron razgovarali o Ukrajini i Avganistanu

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPutin razgovara telefonom
Putin razgovara telefonom - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, večeras su u telefonskom razgovoru detaljno razmotrili situaciju u Avganistanu, Nagorno-Karabahu i istočnoj Ukrajini i dotakli pitanje iranskog nuklearnog programa, saopštila je pres služba Kremlja.
Putin i Makron su razmenili mišljenje o problemima rešavanja unutrašnje ukrajinske krize. Izražena je zabrinutost u vezi sa nastavkom tenzija na jugoistoku Ukrajine.
„Vladimir Putin skrenuo je pažnju na destruktivna dejstva Kijeva koji u poslednje vreme namerno pogoršava situaciju na kontakt liniji i širi provokativne zakonodavne inicijative koje su u direktnoj suprotnosti sa Minskim sporazumima“, ističe se u saopštenju.
„Istaknuta je potreba da vlasti u Kijevu sprovedu sve ranije postignute sporazume, pre svega Minskog paketa mera iz 2015. kao osnovu za rešavanje koja nema alternativu. S tim u vezi, potvrđeno je raspoloženje za koordinaciju napora Rusije i Francuske u ‘normandijskom formatu’“, dodaje pres služba.
Predsednici su takođe razgovarali o situaciji u Avganistanu, ukazavši na značaj rešavanja humanitarnih problema, saopštila je pres služba Kremlja nakon telefonskog razgovora dvojice lidera.
„Detaljno je razmotrena situacija u Avganistanu nakon dolaska na vlast pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). Obe strane su istakle značaj osiguranja bezbednosti civilnog stanovništva i rešavanja hitnih humanitarnih zadataka“, navodi se u saopštenju.
Dvojica predsednika su tokom razgovora izrazila spremnost da ulože zajedničke napore, uključujući i u okviru Saveta bezbednosti UN i G 20, kako bi pomogli uspostavljanju mira i stabilnosti u Avganistanu.
Pres služba napominje da je dotaknuta situacija oko iranskog nuklearnog programa.
„Lideri su se izjasnili za nastavak pregovora o nastavku sprovođenja Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana koji je značajan faktor u neširenju nuklearnog oružja“, navodi se u saopštenju.
Na zahtev Makrona, Putin ga je obavestio o napretku u sprovođenju trilateralnih izjava o Nagorno-Karabahu od 9. novembra 2020. i 11. januara 2021. godine.
„Konstatovano je da je situacija u regionu generalno stabilna, preduzimaju se koraci za obnavljanje ekonomskih i saobraćajnih veza na Južnom Kavkazu i obezbeđivanje humanitarnih potreba stanovništva. Izraženo je obostrano raspoloženje za dalji zajednički rad na različitim aspektima rešavanja krize u Nagorno-Karabahu, pre svega u Minskoj grupi OEBS-a“, naglašava se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala