Patrijarh Porfirije u Doboju: Učiniću sve da svoje srpsko ime nosimo sa ponosom

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije poručio je u Doboju da će se moliti za mir na tim prostorima i da će, zajedno sa svojom braćom arhijerejima, učiniti sve da budemo ono što jesmo i da svoje srpsko ime nosimo sa ponosom.
Da bi se to moglo, neophodno je svoje ne prodati ni po koju cenu, jer kada srpski narod zna šta je njegovo, znaće da ceni i tuđe, a u tome se treba ravnati prema iskustvu predaka, istakao je Porfirije.
Patrijarh srpski je naveo da velika radost ispunila njegovu dušu zbog toga što je prva poseta Republici Srpskoj i BiH upravo poseta Doboju.
„Imam vas u srcu i neprestano se molim Bogu za vas i molim vas da se molite za mene, jer ja sam ovde zaista svoj među svojima“, poručio je patrijarh nakon slavskog obreda povodom krsne slave grada Doboja Preobraženja Gospodnjeg.
Patrijarh Porfirije je pozvao na očuvanje mira, ističući da moramo da poštujemo i uvažavamo jedni druge. Ukazao je na potrebu jedinstva i na smirenost, nasuprot neslaganju, da bi Srbi sačuvali svoje ime i identitet.
„Jedinstvo, ljubav i vjera čine da znamo da nas Bog voli“, naglasio je patrijarh.
On je naveo da je Republika Srpska garant mira i postojanja srpskog naroda u BiH, ali i garant suživota svih naroda u BiH.
Patrijarh srpski je napomenuo da je došao u krajeve odakle su i njegovi koreni, koji su utkani u njegovo biće i dušu, što mu je, kako ja rekao, davalo i daje snagu, prenela je RTRS.
On je rekao da je na ovim područjima bilo mnogo nesporazuma, krvi i patnje, poručivši da obično ljudi imaju potrebu za razumevanjem, za mirom i suživotom bez obzira na verovanje i da tu postoji prostor za jedinstvo, uprkos onima koji imaju druge interese.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala