Diplomatski sukob Hrvatske i Crne Gore: Vaterpolista, bazen u Kotoru i logor

CC0 / Pixabay / Crna Gora, Boka Kotorska
Crna Gora, Boka Kotorska - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2021
Pratite nas
Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je odluku skupštine Kotora da javni zimski bazen u tom gradu ponese ime „Zoran Džimi Gopčević“, koji je, kako je navedeno, „bio čuvar zloglasnog logora“.
„Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekat naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991. godine. Takva odluka nije u duhu dobrosusedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom te će zasigurno imati posledice na naše buduće odnose“, navedeno je u saopštenju Ministarstva, prenosi agencija Hina.
Ministarstvo je izrazilo nadu da će nove crnogorske vlasti „shvatiti da takve odluke nisu pravi put za evropsku perspektivu Crne Gore, koja se do prije samo godinu dana činila neupitnom“.
Zoran Gopčević bio je jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena. Na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. osvojio je srebrnu medalju, a ima i evropsko srebro i svetsku bronzu.
Međutim, tokom devedesetih bio je komandir straže u logoru Morinj, sabirnom centru uglavnom civila i malog broja hrvatskih vojnika iz dubrovačke regije.
Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore usprotivilo se da kotorski bazen nosi ime Zorana Gopčevića.
„Zoran Gopčević, sportista, trener i sportski radnik, ima briljantan životopis i sigurni smo da niko iz Boke ne može imati drugačiji stav po ovom pitanju. Razlog reakcije Hrvatskog nacionalnog veća Crne Gore nije vezan za Gopčevićevu sportsku karijeru, već za njegov angažman kao komandira straže u logoru Morinj 1991. godine“, saopšteno je iz veća krajem jula, prenose Vijesti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala