Litvanija optužila beloruske graničare za provokacije /video/

© Sputnik / Valьdemar Doveйko / Uđi u bazu fotografijaIzbeglički kamp na litvansko-beloruskoj granici
Izbeglički kamp na litvansko-beloruskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Dvanaest beloruskih graničara navodno je ilegalno prešlo državnu granicu sa Litvanijom, a kao odgovor na to, vlasti ove baltičke zemlje pojačaće zaštitu granica sa Belorusijom, saopštila je litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotajte.
„Ne možemo da se pomirimo sa ovom drskom provokacijom 12 beloruskih graničara koji su danas povredili granicu Republike Litvanije. Odmah smo reagovali na provokaciju i doneli odluku o dodatnom jačanju zaštite granice“, istakla je Bilotajte.
Pri tome su u Ministarstvu unutrašnjih poslova naveli da su zaposleni u litvanskoj graničnoj službi snimili nezakonite radnje Belorusa. Državna granična služba Belorusije obaveštena je o incidentu.
„Danas su u regionu Šalčininkaj koja je pod jurisdikcijom granične stanice Gintaras Žagunis, beloruske snage bezbednosti naoružane štitovima i opremom za suzbijanje nemira, nasilno gurnule grupu od 35 ilegalnih migranata u Republiku Litvaniju i sami ušli u teritoriju Litvanije“, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.
Ministarstvo je istaklo da ovo nije prvi takav incident na litvansko-beloruskoj granici poslednjih dana. Litvanske vlasti nameravaju da ove informacije o navodnom kršenju državne granice iskoriste u istrazi. Bilotajte je takođe naložila nadležnim državnim organima da pojačaju budnost na granici.
Litvanija u poslednje vreme izveštava o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Vlasti zemlje proglasile su 2. jula vanrednu situaciju u vezi sa prilivom ilegalnih migranata. Prema poslednjim podacima, više od četiri hiljade ilegalnih migranata privedeno je u Litvaniji na granici sa Belorusijom od početka godine.
Sa svoje strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da zemlja više neće zadržavati migrante od prelaska u zemlje EU. Kako kaže, zbog sankcija Zapada Minsk za to nema ni novca ni snage.
Pročitajte još:
Minsk: Letonija na silu isporučila migrante na granicu sa Belorusijom
Lukašenko o političkoj krizi u Litvaniji: Ko drugome jamu kopa...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala