Kavarić: Nedopustivo da Veljović podstiče na nasilne proteste

© Foto : Jutjub/ Vijesti OnlineVeselin Veljović
Veselin Veljović - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Pratite nas
Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske, oštro je kritikovao, kako kaže, nedopustive izjave savjetnika predsjednika Crne Gore i bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića u kojima on poziva na okupljanje na Cetinju na dan ustoličenja mitropolita Joanikija.
Apsolutno je nedopustivo, kaže Kavarić za Sputnjik pozivanje Veljovića na slobodu govora i javnog okupljanja, koje je izrekao u svojoj kolumni u Pobjedi i nakon saslušanja u državnom tužilaštvu, jer se tu radi o tome da to okupljanje ima za cilj narušavanje javnog reda i mira, ustavnog poretka, da ima za cilj nasilne proteste protiv državnih organa ili pozivanje rukovodilaca da ne poštuju državne organe kojima rukovode.
„Nedopustiv je svaki govor koji je usmjeren u tom pravcu, a koji podstrekuje nasilne proteste, a vidjeli smo da ima grupa koje preko Fejsbuka i društvenih mreža pozivaju da se po svaku cijenu spriječi jedna uobičajena crkvena kanonska radnja, koja predstavlja svečani čin uvođenja jednog episkopa u život crkve, koji je na legalnom Saboru izabran za crnogorskog mitropolita“, kaže Kavarić.
On posebno skreće pažnju na činjenicu da je Veljović nakon izlaska iz Tužilaštva pokušao da umanji svoju krivicu, navodno ističući da poziva na mirne proteste. Jasno je da se ne radi ni o mirnim, ni nenasilnim ni demokratskim protestima na koje Veljović poziva, kaže naš sagovornik.
„Riječ je o nasilnim protestima koji imaju za cilj izazivanje panike, nereda, paralisanja saobraćaja i svakog života na području prijestonice Cetinje. Ja sam ranije upozorio preko društvenih mreža da postoje nasilne grupe koje su spremne za takav scenario,“ kaže advokat.
Kavarić ističe da vjeruje da će država i njeni organi, s obzirom da imaju operativne podatke i institucionalnu moć, omogućiti tog dana funkcionisanje pravnog sistema, i da će da se omogućiti ustavom zagarantovano pravo crkvi da obavi svečanost.

„U javnosti se iz neznanja ili iz zle namjere polemiše da se u konkretnom slučaju radi o provokaciji crkve u vezi sa događajem uvođenja mitropolita u tron koje se organizuje na Cetinju. Uvođenje mitropolita crnogorskog primorskog može se obaviti jedino tamo gdje je sjedište episkopije, gdje je tron Mitropolije kao prestone episkopske jedinice. Tron Svetog Petra Cetinjskog je na Cetinju i tu se mitropolit uvodi u čin. To nije isto što i hirotonisanje, mada je Joanikije i hirotonisan u Cetinjskom manastiru 1999 godina“, podsjeća Kavarić za Sputnjik.

Najavljena ceremonija ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog 5. septembra u Cetinjskom manastiru izazvala je buru reakcija u Crnoj Gori, zvaničnika koji pozdravljaju održavanje, opozicije koja se protivi i najavu okupljanja od strane udruženja, građana.
Veljović je u autorskom tekstu za Pobjedu prije par dana poručio da je "dužnost svih građana Cetinja i ostalih građana Crne Gore da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju".
Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je izjavio tim povodom da Veljović nastavlja da svojim izjavama raspiruje netrpeljivost među građanima Crne Gore i svako malo je u središtu nečega što zakon tretira kroz krivično zakonodavstvo. Krivokapić je istakao da se pod maskom slobode govora Veljović otvoreno miješa u rad policije i njene Ustavne nadležnosti.
Veljović je nakon toga saslušan u Višem državnom tužilaštvu pa pušten.
Pročitajte još:
Dritan Abazović, lider URA - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Abazović: Veljović huška zbog svojih ciljeva
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Poruka sa Cetinja uoči ustoličenja Joanikija: Sačuvajmo mir i dostojanstvo
Skup „crnogorskih patriota“ na Cetinju, ispred Cetinjskog manastira - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2021
Tvrđava separatizma ili duhovni centar Srba: Zašto je baš na Cetinju poprište istorijskog sukoba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala