Minsk: Letonija na silu isporučila migrante na granicu sa Belorusijom

© REUTERS / INTS KALNINSMigranti na belorusko-letonskoj granici
Migranti na belorusko-letonskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Pratite nas
Državna granična služba Belorusije saopštila je da je Letonija na silu dovela grupu migranata na granicu Belorusije.
U saopštenju se ističe da je na granicu dovezena grupa od 18 migranata, među kojima su žene i deca.
„Vidi se da mnogi od njih izgledaju iznureno i da im je potrebna medicinska pomoć. U nekom trenutku jednoj ženi je pozlilo. Migranti, među kojima i njen muž, obraćali su se za pomoć letonskoj strani, ali bez uspeha. Sva dejstva letonskih graničara svela su se na hladnokrvno posmatranje i snimanje situacije“, precizira se u saopštenju na Telegramu.
Videvši i shvativši neljudski stav letonske strane i nespremnost da pruže bar neku pomoć, izbeglice su se obratile beloruskim graničarima koji su pozvali hitnu pomoć.
„Kada su videli da se približavaju medicinski radnici, predstavnici letonske strane žurno su napustili graničnu liniju i povukli se duboko u svoju teritoriju u šumu“, ističe se u saopštenju.
Beloruski graničar - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Minsk: Poljska počela da dostavlja migrante na granicu sa Belorusijom
Tim hitne pomoći pregledao je ženu i odveo nju, njenog muža i dete u centralnu regionalnu bolnicu u Verhnjedvinsku. Trenutno je njihovo stanje stabilno, njihovi životi nisu u opasnosti, dodaje se u izjavi.
U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće sprečavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.
Beloruski graničari su više puta govorili da Litvanija prisilno proteruje ilegalne imigrante na susednu teritoriju, dok su mnogi od njih, uglavnom državljani Iraka, povređeni. Portparol Državnog graničnog komiteta Belorusije Anton Bičkovski izjavio je da je tokom noći 4. avgusta na granici sa Litvanijom pronađen migrant u teškom stanju i da je preminuo tokom ukazivanja prve pomoći. Preminuli je bio državljanin Iraka. Posle toga je po naređenju predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka zaštita državne granice pojačana.
Pročitajte još:
Novi incident na beloruskoj granici: Poljski graničari izbacili pretučenog migranta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala