Na Krimu ismejali „gandijevski“ plan za vraćanje poluostrva

© Sputnik / Artyom Zhitenev / Uđi u bazu fotografijaGrafit na Taganskom trgu u Moskvi
Grafit na Taganskom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2021
Pratite nas
Predsednica ukrajinske zajednice Krima Anastasija Gridčina nazvala je geopolitičkim apsurdom novi plan za povratak poluostrva ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe.
„Smešno je čuti apsurdne izjave ministra spoljnih poslova Ukrajine Kulebe, koji se odlično snalazi u glumačkom poslu po ugledu na svog starijeg prijatelja, predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Geopolitički apsurd i još jedna glupa maksima“, izjavila je Gridčina za Sputnjik.
Prema njenim rečima, Kuleba pokušava da citira velike političare, a da čak ni ne razume pravo značenje ugrađeno u ovu frazu.
„Iskustvo pokazuje da je pajacima kratak vek. Stoga svaki novi ministar spoljnih poslova Ukrajine na ovom mestu pokušava da za kratko vreme izgradi svoju humorističku karijeru. U humorističkoj seriji bili bi odlični i nalazili bi se na pravom mestu, ali sada sa celim svetom hajde da ih pratimo i smejemo se. A Krim je bio, jeste i ostaće ruski“, istakla je Gridčina.
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba ranije je objavio još jedan plan Kijeva za „vraćanje“ Krima u sastav Ukrajine. U svom govoru, diplomata je upotrebio aforizam koji se pripisuje indijskom političaru Mahatmi Gandiju: „Prvo vas ignorišu, zatim vam se smeju, pa počinju da se bore protiv vas, a zatim vi pobedite“. Prema njegovim rečima, Rusija je uspešno savladala prve dve faze i nalazi se u trećoj i aktivno se bori protiv Ukrajine. Po njegovom mišljenju, u „četvrtoj fazi“ poluostrvo će navodno postati deo Ukrajine.
Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala