Kolaps u Nemačkoj – stoji 700 vozova zbog štrajka, ugroženi lanci snabdevanja širom Evrope

CC0 / Pixabay / Glavna železnička stanica u Frankfurtu
Glavna železnička stanica u Frankfurtu - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
Štrajk mašinovođa poremetio je putnički i teretni saobraćaj širom Nemačke. Sindikat zahteva veće zarade od železničkog preduzeća "Dojče ban". Iz sindikata navode da od jutros stoji 700 vozova i da će štrajk trajati do petka, dok iz "Dojče bana" navode da štrajk preti da naškodi lancima snabdevanja širom Nemačke i Evrope.
Štrajk se podudara sa povećanim prometom u železničkom saobraćaju zbog popuštanja mera protiv širenja korona virusa tokom letnjeg odmora. Mnogi putnici nisu mogli da se ukrcaju na vozove na železničkim stanicama širom Nemačke, preneo je Rojters.
Portparol "Dojče bana" Ahim Štaus je rekao da se trude da se svaki četvrti polazak održi i da između velikih gradova polasci obave na svaka dva sata.
"Činimo sve da danas dovedemo ljude do njihovih destinacija", rekao je Štaus i pozvao putnike da otkažu putovanja koja nisu neophodna.
Najavljeno je da će štrajk trajati do petka ujutru. Sindikat GDL, koji predstavlja određeni broj mašinovođa, odlučiće o nastavku štrajka sledeće nedelje, rekao je predsednik tog sindikata Klaus Veselski za ZDF.
Dodao je da je zbog štrajka, koji je počeo jutros u 2.00, stalo sedamsto vozova i da je štrajk uspešan.
"Moram vrlo jasno da kažem da naše kolege štrajkuju na veoma disciplinovan način", rekao je Veselski i dodao da će se vratiti za pregovarački sto samo ukoliko "Dojče ban" dâ bolju ponudu.
Iz "Dojče bana" su poručili da stoji 190 teretnih vozova i da štrajk preti da naškodi lancima snabdevanja širom Nemačke i Evrope.
GDL zahteva povećanje zarada za oko 3,2 odsto i jednokratnu isplatu zbog korona virusa od 600 evra. Železničko preduzeće je ponudilo povećanje zarada u dva koraka u naredne dve godine, ali sindikat želi da povećanje stupi na snagu ranije.
"Dojče ban" je prošle godine prijavio gubitak od 5,7 milijardi evra, a saopštili su da se kompanija oporavlja od aprila, kada su popuštene mere protiv korona virusa i kada je nastavljen teretni saobraćaj, preneo je javni servis.
Pročitajte još:
Prazni rafovi u supermarketu - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Treba li da nas brinu nestašice u Nemačkoj gde ih niko nije očekivao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala