Dodik: Imenovanje Šmita odmazda prema Republici Srpskoj

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je imenovanje novog Visokog predstavnika u BiH odmazda međunarodne zajednice, okupljene oko SAD i Velike Britanije, prema Republici Srpskoj, a da Bosna i Hercegovina ne liči na onu ''napisanu'' u Dejtonskom sporazumu.
Dodik je na tribini "Inckov zakon - kraj Srpske ili raspad Bosne", rekao da je skrnavljenje BiH počeo nekadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič nametanjem zakona sudu i tužilaštvu, iako BiH nema nadležnosti za pravosuđe, već isključivo entiteti.
Kako je rekao, to je uvedeno da bi navodno sudili i proganjali korumpirane političare, a da se razvilo do toga da za javno izgovorenu reč predsedniku Boračke organizacije Sud u BiH izriče pritvor čime se, istakao je Dodik, direktno kreće u realizaciju odluke o nametnutog zakona, preneo je Tanjug.
''Mislim da smo svi malo naseli, ovde je primarno reč o nametnutom zakonu, a ne o samoj sadržini. Oni su kreirali sadržaj da bi smo se na međunarodnom planu mi dodatno satanizovali i da ne bismo mogli da imamo relevantnu odbranu. Malo kome možete objasniti da je neka priča o negiranju genocida prihvatljiva - nije nigde'', kazao je Dodik.
Dodao je da o Srebrenici prvih pet godina nakon ratnih sukoba nije nijednom progovoreno i da u vreme kada je on bio predsednik Vlade Republike Srpske od 1998, do 2001. godine ''''nigde niko ni na jednom forumu nije potegnuo Srebrenicu, niti se o tome pričalo".
''Ništa se nije dešavalo. Odjednom je 2002. godine sve je krenulo, sedam godina nakon događaja, odjednom je počelo - ''sve se zna''. Ništa se to nije znalo, naravno", kazao je Dodik.
Kako je rekao, sve je ispekulisano da danas imamo situaciju u kojoj se priča o genocidu brani sudom i zatvorom.
''Ta njihova istina za nas ne može da bude prihvatljiva šta god oni mislili i koliko god pokušali da pretnjama zatvorom i drugim stvarima ućutkaju ljude'', naveo je Dodik.
On je ocenio i da je BiH eksperiment međunarodne zajednice i da nikada nije bila predmet dogovora tri strane u BiH.
''Mi u Republici Srpskoj Dejtonski sporazum u početku nismo i nešto prihvatili, ali kasnije smo shvatili da ima mnogo prednosti koje možemo da koristimo. Republika Srpska je dobila status države bez stolice u UN, ali po svemu sa punim unutrašnjim suverenitetom'', kazao je Dodik.
Naveo je da je BiH imala međunarodni subjektivitet, a da je suverenitet pripadao entitetima.
Podsetio je da je na početku RS po Dejtonskom sporazumu imala vojsku, upravljala granicama, bila fiskalno suverena i da je ''bez ikakvih problema mogla da nastavi svoj put'', a onda su stranci počeli da modeliraju Dejtonski sporazum i počeli da intervenišu u pogledu ovlašćenja visokog predstavnika.
''''Ne postoji visoki predstavnik međunarodne zajednice, ni formalno ni suštinski, postoji visoki predstavnik u BIH kojeg biraju strane potpisnice aneksa 10'''', rekao je Dodik i dodao da Kristijan Šmit ''glumi'' visokog predstavnika koji nema legitimitet.
Dodao je da je ''druga velika prevara i podvala'' Savez za implementaciju mira koji, kaže, ne postoji od 2000. godine.
''''Postoji Upravni odbor koji se sastaje na nivou ambasadora u Sarajevu i uvodi poseban oblik vladavine u BiH ''ambasadokratiju'', kazao je Dodik.
Tribinu "Inckov zakon - kraj Srpske ili raspad Bosne" organizovao je informativno-politički portal "Sve o Srpskoj" i "Fakti", uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala