Radnici sa Zapadnog Balkana ponovo mogu u Nemačku

© Sputnik / Lola ĐorđevićGrađevinski radnici
Građevinski radnici - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nas
Radnici sa Zapadnog Balkana se, nakon pauze koja je prouzrokovana pandemijom kovida-19, ponovo mogu prijaviti za rad u Nemačkoj.
Kako je potvrdio Dominik Erentraut, zamenik glavnog portparola Saveznog ministarstva za rad i socijalnu zaštitu Nemačke, od 4. jula su praktično sva ograničenja ukinuta, i kad je u pitanju Pravilo za Zapadni Balkan i drugi programi za zapošljavanje radnika iz regiona u toj zemlji.
„Nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova je usled pandemije kovida-19 i na nivou EU ograničilo ulazak iz trećih država. Ova ograničenja su od strane Ministarstva unutrašnjih poslova za BiH ukinuta 4. jula i ni za jednu od šest zemalja obuhvaćenih Pravilom za Zapadni Balkan više ne postoje ograničenja. Time su ponovo omogućena zapošljavanja u Nemačkoj putem Pravila za Zapadni Balkan“, objasnio je Erentraut.
On je, međutim, napomenuo da je u svakom trenutku ponovo moguće uvođenje ograničenja, u zavisnosti od razvoja situacije izazvane pandemijom.
Kada je reč o Pravilu za Zapadni Balkan, Erentraut je za „Nezavisne novine“ izjavio da ono nikad nije bilo ukinuto, posebno ne nakon što je, kako je naglasio, početkom godine ponovo produženo na period od tri godine, odnosno do kraja decembra 2023. godine.
Armatura  - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Srpski građevinari prave milijarde u inostranstvu
„Ovo pravilo obuhvata i BiH, a jedina novina u odnosu na prethodno Pravilo je uvođenje ograničenja od 25.000 koje se odnosi na sve države, koje, osim BiH, još obuhvataju Albaniju, Kosovo, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju“, rekao je on.
Kada je reč o eventualnom otvaranju novih radnih mesta u Nemačkoj, zasad ne postoje adekvatni podaci. Kako je objašnjeno, s obzirom na to da pandemija još traje, nemački poslodavci u ovom trenutku ne mogu da procene kakve će biti potrebe na tržištu rada u narednim mesecima, pa se zasad ne oglašavaju.
Osim toga, kako je rečeno, Nemačka veliku pažnju poklanja inicijativi „malog Šengena“, kojim želi da zadrži radnike u regionu i stvori zajedničko regionalno tržište, kako bi se region naknadno lakše integrisao u EU.
Inače, nedavno su na nemačkoj televiziji gostovala sva tri kandidata za kancelara Nemačke nakon što će se ove godine Angela Merkel povući u političku penziju.
Armin Lašet, iz partije Angele Merkel i njen najizgledniji naslednik, Olaf Šolc, kandidat nemačkih socijaldemokrata, i Analena Berbok, kandidatkinja Zelenih, potvrdili su da će podržati i dalje raditi na integraciji Zapadnog Balkana u EU, što je važna poruka za celi region.
Kao i do sada, moći će da se zapošljavaju svi radnici bez obzira na formalne kvalifikacije, a koji mogu da dokažu da poslodavac u Nemačkoj želi da ih zaposli.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala