Šmit se sastao sa Komšićem i Džaferovićem: Računa na tesnu saradnju sa EU i SAD

Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nas
Nelegitimno izabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit sastao se danas u Sarajevu sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem i bošnjačkim članom Šefikom Džaferovićem nakon kog je poručio da će iskoristiti svu snagu da ovu zemlju povuče ka EU, a pre toga da stvori dijalog i normalno okruženje unutar BiH.
Srpski član Predsedništva Milorad Dodik nije, kako je i ranije najavio, prisustvovao sastanku, uz obrazloženje da Republika Srpska ne prihvata Šmita za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegovo imenovanje odobrio ili ratifikovao Savet bezbednosti UN.
Šmit je izrazio žaljenje što danas nisu bila prisutna sva tri člana Predsjedništva, ali je dodao da će nastaviti da radi sa svima i da je uveren da će doći do konstruktivnog dijaloga.
Iako smatra da političari u BiH ne smeju čekati pomoć izvana, Šmit je rekao da će se on ipak založiti za BiH i pomoći joj u njenom napretku, a računa na tesnu saradnju sa EU, posebno sa SAD.
Džaferović je rekao da BiH mora da nastavi sa svojim reformskim putem, da institucije BiH "moraju biti funkcionalne i da niko nema pravo da ih opstruiše", a od Šmita očekuje da u potpunosti ispuni svoju obavezu koju ima prema Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, prenosi RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala