Šmit preuzeo funkciju od Incka

© AP Photo / Michael SohnVisoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Kristijan Šmit je od danas zvanično novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Ovu funkciju je preuzeo u Uredu visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu od Valentina Incka, koji je ovu dužnost vršio 12 godina.
Šmit je u petak, 30. jula, došao u Bosnu i Hercegovinu. Tada je posetio Mostar, a dan kasnije je došao u Sarajevo gde se susreo s gradonačelnicom ovog grada Benjaminom Karić (SDP) i američkim ambasadorom Erikom Nelsonom.
Strankama sa sedištem u Republici Srpskoj i Rusiji nije prihvatljivo imenovanje Šmita za visokog predstavnika, dok su stranke sa sedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine pozdravile ovo imenovanje, piše Kliks.
Uoči preuzimanja funkcije visokog predstavnika za nemački radio BR24 je izjavio da „nije veliki vezir“ te da može biti „prijateljski nastrojen, ali i neugodan“. Dužnost je preuzeo u trenutku velikih političkih tenzija izazvanih Inckovom odlukom da zakonski zabrani negiranje genocida u Bosni i Hercegovini.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Dodik objavio politički rat Šmitu i Zapadu

Incko: Ima svu moju podršku

„Bila mi je čast služiti“, kazao je Incko, i naveo kako je OHR u njegovom mandatu radio na reformi državne imovine, na državnoj agenciji za indirektno oporezivanje, kao i Elektroprenosu, Centralnoj banci.
„Kristijan i ja smo tesno sarađivali poslednjih meseci kao pripremu za ovaj dan. Impresiniran sam njegovom upućenošću“, kazao je Incko i naveo kako i s novim prvim čovekom Ured visokog predstavnika ima jedan veliki cilj da pomogne oporavku BiH društva i da ga vrati u evropsku porodicu.
Kazao je kako danas ima čast svom prethodniku predati ažuriranu zbirku dokumenta OHR-a, skup dokumenata koji su pomogli BiH društvu da dostigne trenutni nivo.
„Ima moju punu podršku i znam da će odlučno i efikasno raditi na zaštiti interesa građana“, izjavio je.
O tome šta čeka Kristijana Šmita od ovog ponedeljka i da li je Incko svojom odlukom započeo raspad BiH za Sputnjik je govorio politikolog Aleksandar Pavić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala