Britanski ugao: Sporazum Bajdena i Merkelove o „Severnom toku 2“ – medveđa usluga Ukrajini

© REUTERSDžon Bajden i Angela Merkel na sastanku u Vašingtonu
Džon Bajden i Angela Merkel na sastanku u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden i nemačka kancelarka Angela Merkel sklopili su neubedljiv sporazum o „Severnom toku 2“, a garancije date Ukrajini izgledaju veoma sumnjivo, piše britanski list „Fajnenšal tajms“.
Prema mišljenju autora članka, projekat „Severni tok 2“ oduvek je bio geopolitički projekat, a njegovo puštanje u rad preti Kijevu gubitkom značajnog dela prihoda.

Konstatuje se da je sporazum Berlina i Vašingtona o gasovodu „pogrešan na svim nivoima“ – obaveze o „suprotstavljanju“ Rusiji su veoma nejasne, Zeleni fond za olakšavanje prelaska na ekološki prihvatljivije izvore energije neće moći da pokrije gubitke Kijeva, a izjava Merkelove o pomoći sa nastavkom tranzita gasa preko Ukrajine nije ništa više do „obećanje da će pokušati“, navodi se u članku.

Izgradnja gasovoda Severni tok 2, nemačka luka Mukran - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pitanje „Severnog toka 2“ rešeno: Ukrajina ima novi zahtev za Ameriku
Novinar smatra da je razlog takvog dogovora to što Bajden želi da „ostavi po strani problem sa Rusijom“, budući da se smatra da je glavna pretnja – Kina. Međutim, sporazum Berlina i Vašingtona uopšte ne doprinosi objedinjavanju demokratija, već podeli Evropske unije, jer su zemlje istočne Evrope, konkretno Poljska, Letonija, Litvanija i Estonija zabrinute zbog pokretanja „Severnog toka 2“.
Autor članka zaključuje da je rešavanje problema sa Kinom direktno povezano sa reakcijom na „rusku pretnju“, a ne sa pokušajem da se ona izbegne.
Ranije su Berlin i Vašington izdali zajedničko saopštenje o „Severnom toku 2“ u kojem se navodi da je za izgradnju gasovoda potrebno obezbediti nastavak snabdevanja gorivom iz Rusije preko Ukrajine posle 2024. godine. Nemačka se takođe obavezala da će tražiti od Brisela sankcije protiv Moskve ukoliko Rusija bude koristila izvoz energenata kao instrument uticaja.
Moskva je više puta pozivala da se prestane sa politizacijom situacije, podsećajući da je gasovod koristan ne samo za Rusiju, već i za Evropsku uniju i naglašavajući da nikada nije koristila energetske resurse kao instrument pritiska.
O energetskim ali i neekonomskim aspektima projekta „Severni tok“ u emisiji „Energija Sputnjika” razgovarali su Jelica Putniković i prof. dr Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma:
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala