Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Nastavljaju se borbe: Talibani oborili helikopter avganistanske vojske?

© AP Photo / Allauddin KhanAvganistanski talibani
Avganistanski talibani - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Pratite nas
Pokret „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) tvrdi da su članovi pokreta oborili helikopter avganistanskih Oružanih snaga u provinciji Helmand.

„Članovi pokreta oborili su vojni helikopter neprijatelja u blizini centra rejona Nad-e Ali u provinciji Helmand. Takođe je zauzet centar Nad-e Ali i zarobljen načelnik policije“, napisao je predstavnik pokreta Zabiula Mudžahed na svom Tviter nalogu.

Talibani takođe tvrde da su tokom napada ubijeni i ranjeni mnogi Avganistanci, kao i da je zaplenjeno oružje i municija.
Međutim, prema medijskim izveštajima, helikopter Oružanih snaga Avganistana hitno je sleteo u Helmand. Kako prenosi lokalna agencija Pažvak, pozivajući se na avganistansku vojsku, helikopter je tokom operacije protiv militanata „Talibana“ verovatno prinudno sleteo iz tehničkih razloga.
Vojska Avganistana - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Kriza u Avganistanu
Operacija avganistanskih snaga: Likvidiran talibanski guverner „iz senke“
Prema rečima vojske, niko nije povređen tokom incidenta – evakuisani su oni koji su se nalazili u helikopteru, a letelica je uništena.
U Avganistanu je u toku sukob između vladinih snaga i pripadnika pokreta „Taliban“, koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove.
Nestabilnost u Avganistanu raste usred obećanja američke administracije da će do 11. septembra završiti sa povlačenjem trupa iz zemlje. Vašington i predstavnici Talibana potpisali su 2020. godine u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazumom se predviđa povlačenje stranih trupa iz Avganistana za 14 meseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zarobljenika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala