Karađorđevići „dosolili“ političku krizu u Crnoj Gori — daleko je Strazbur

© Sputnik / Nataša MilosavljevićPlaže u Crnoj Gori koje potražuju Karađorđevići
Plaže u Crnoj Gori koje potražuju Karađorđevići - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Političku krizu u Crnoj Gori, hteli-ne hteli, „dosolili“ su i Karađorđevići, a vladajuća koalicija se po ko zna koji put našla u nebranom grožđu. Ovoga puta ih je u Budvi podelilo pravničko pitanje — šta s imovinom nekadašnje dinastije koju Karađorđevići potražuju više od 15 godina.
Princ Aleksandar Drugi Karađorđević zatražio je od gradonačelnika Budve Marka Carevića i predsednika Skupštine opštine Budva Krsta Radovića da bude poništena odluka da se zarad javnog interesa, odnosno izgradnje parkinga, ekspropriše 2.500 kvadrata zemlje u Miločeru, u vlasništvu Karađorđevića.

I Karađorđevići se „upleli“ u krizu vlasti

Karađorđevići su preko advokata još 7. aprila 2005. podneli zahtev da im se vrati celokupna imovina u Crnoj Gori u skladu sa odredbama Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju i taj predmet je predat Komisiji za povraćaj i obeštećenje u Baru.
Posle burne rasprave, Skupština opštine Budva je 15. decembra prošle godine donela odluku kojom je utvrđen javni interes za eksproprijaciju dela katastarske parcele 986 KO Sveti Stefan, uz nalog predsedniku Opštine i ostalim organima lokalne samouprave da preduzmu potrebne radnje radi realizacije te odluke.

Carević u klin, Radović u ploču, a iz „istog“ tabora

Pola godine kasnije, umesto da realizuje odluku, predsednik Opštine Budva Marko Carević, međutim, smatra da Crna Gora mora da vrati imovinu koju je bespravno oduzela porodici Karađorđević.
© FotoPrinc Aleksandar Drugi Karađorđević zatražio je od čelnika Budve da ponište odluku o eksproprijaciji njihovog imanja koje potražuju
Porodica Karađorđević - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Princ Aleksandar Drugi Karađorđević zatražio je od čelnika Budve da ponište odluku o eksproprijaciji njihovog imanja koje potražuju
„U svakoj ozbiljnoj državi koja kuca na vrata EU, u pretpristupnim pregovorima se kaže da je vladavina prava zagarantovana, pa zato treba biti pravedan... Država mora da vrati ovu imovinu i to je sve zakonski čisto i jasno“, rekao je Carević.
Za razliku od tog funkcionera Demokratskog fronta, onaj iz redova Demokratske Crne Gore, koja je i predložila eksproprijaciju zemljišta, Krsto Radović, kaže da mu ne pada na pamet da povlači odluku.

Dokle će trajati posledice bezvlašća

Član Krunskog veća kraljevske porodice Karađorđević Dragomir Acović kaže za Sputnjik da nije Crna Gora jedina u kojoj je politika prethodnica onom što je ishod pravosuđa.

„Ono što je u celoj stvari fantastično i što obara čitavu koncepciju i ideju međunarodnog priznatog pravnog poretka je kada se takve stvari dešavaju u takvim zemljama kada se od strane moćnih diktira šta je to pravda, a šta nije pravda. Oni rešavaju svoje interese i u principu pitanje prava, pravde njih ne interesuje,već samo da stvari idu u pravcu koji njima odgovara“, ističe Acović.

On podseća da je odlukom Skupštine Srbije pre 20 godina postao nevažeći ukaz kojim je konfiskovana imovina porodice Karađorđević. S druge strane, imate sada to da su posle pet i više decenija raznih zloupotreba odluke partijskih foruma i raznih moćnika poslužile da se konstituišu neki novi principi.
Ključno pitanje je, kako kaže, dokle će trajati posledice jednog vremena bezvlašća i tiranije i kako to da je nasleđe tog vremena postalo univerzalna vrednost.

Svima vratiti oduzeto

„I sve reakcije se svode na to, a što da se vrati njima. Što da se ne vrati nekom drugom. Ja sam za to da se vrati svima kojima je imovina nepravedno oduzeta. To što je rečeno ovo može da se vrati, a ovo ne može, mi to imamo na svakom koraku, ne samo u Crnoj Gori. To postoji i u Sloveniji, gde je čak Ustavom zabranjeno da se porodici Karađorđević išta vrati. Samo Karađorđevićima“, ističe Acović.

Na pitanje kako su rešavane u svetu situacije slične ovoj, on kaže da je taj problem bio prisutan svuda gde je revolucija proglašena za jednokratni zakon.
CC BY-SA 4.0 / Ljiljana Sundać (cropped photo) / U Sloveniji je ustavom zabranjeno vraćanje imovine Karađorđevićima, među kojima je i vila Bled
Pogled na vilu Bled sa jezera - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
U Sloveniji je ustavom zabranjeno vraćanje imovine Karađorđevićima, među kojima je i vila Bled
„Ali, stvari su negde urađene tako da je bar deo toga ispravljen. U Rumuniji, na primer, nije vraćena kraljevska palata u Bukureštu, ali je vraćen dvorac u okolini Bukurešta, kao i dva dvorca sa kompletnom imovinom u unutrašnjosti zemlje. U Bugarskoj je urađeno vrlo slično. U Austriji nije urađeno ništa tako, tamo je čak postojao i zakon do pre više od deset godina koji je zabranjivao članovima porodice Habzburga da žive u Austriji“, navodi naš sagovornik.

Grčka dinastija po pravdu išla u Strazbur

On napominje da je predmet koji su pokrenuli naslednici grčke kraljevske porodice došao do Međunarodnog suda pravde u Strazburu, koji je presudio da grčka država mora da isplati obeštećenje kraljevskoj porodici. Na pitanje da li razmišljanja porodice Karađorđević idu i u tom pravcu, on podseća na proceduru.

„Da biste mogli da tražite pravdu na Međunarodnom sudu pravde, morate da prođete sve instance nacionalnog pravosuđa. Ukoliko država to ne želi, ona može na bilo kom nivou da zaustavi stvar i da je drži blokiranu dokle god hoće. Dok niste prošli i poslednju instancu, vi ne možete formalno da se pojavite pred sudom u Strazburu“, jasan je Acović, ističući da se predmet u Crnoj Gori vuče više od 15 godina, jer ne može da izađe iz začaranog kruga lokalno nadležnih sudija.

S obzirom na krizu koja drma vladajuću koaliciju u Crnoj Gori, koju je najbolje oslikao slučaj odluke o eksproprijaciji imovine Karađorđevića za račun parkinga u Pržnom, iako je ona u postupku restitucije, konačnom rešenju po njihovom zahtevu podnetom 2005. ne mogu se nadati.
Suprotstavljene izjave Carevića i Radovića su to nedvosmisleno potvrdile.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala