Amerika opet preti sankcijama Turskoj zbog S-400

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski sistem S-400
Ruski sistem S-400 - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Pratite nas
SAD će uvesti dodatne sankcije Turskoj, ako nastavi da kupuje od Rusije vojnu tehniku, saopštila je zamenica generalnog sekretara SAD za politička pitanja Viktorija Nuland.

"Nastavićemo da se protivimo da Turska kupuje ruske sisteme PVO S-400. Dala sam do znanja da će svaka nova velika kupovina naoružanja od Rusije doneti i dodatne sankcije (u okviru američkog zakona) CAATSA", izjavila je Nuland u komitetu za inostrane poslove američkog Senata.

"Prodaja i zajednička proizvodnja (sa Turskom lovca-bombardera pete generacije) F-35 će ostati suspendovana", dodao je Nuland.
Ona je saopštila da SAD predlažu Turskoj različite opcije izlaska iz situacije sa kupovinom ruskih sistema, protiv kojih je Vašington.
Zenitno-raketnый kompleks S-400 vo vremя zastupleniя na boevoe dežurstvo na rossiйskoй aviabaze Hmeйmim dlя obespečeniя bezopasnosti poletov rossiйskoй aviagruppы v Sirii - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Ankara saopštila Vašingtonu: Za nas je pitanje kupovine S-400 svršena stvar
Krajem prošle godine Vašington je uveo sankcije Sekretarijatu za vojnu industriju Turske zbog kupovine ruskih sistema S-400. Prema rečima Majka Pompea koji se nalazio na čelu Stejt departmenta, uvođenje ograničenja šalje se „jasan signal“ da SAD nameravaju u punoj meri da realizuju tačku 213 zakona „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“.
Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine.
Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija. Ankara je odbila da učini ustupke i nastavila pregovore o dodatnoj seriji S-400.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala