„Na pragu smo šestog masovnog istrebljenja na Zemlji“

CC0 / pixabay / Klimatske promene
Klimatske promene - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
Nakon što su opustošile zapad Nemačke, poplave su pogodile i južne i istočne delove te zemlje. Hrvatski meteorolog Dunja Mazoko Drvar tim povodom ističe da su takve vremenske pojave posledica klimatskih promena i upozorava da smo „na pragu smo šestog masovnog istrebljenja na Zemlji“.
Direktorka Uprave za klimatske aktivnosti hrvatskog Ministarstva privrede i održivog razvoja ukazala je da se za svaki vremenski događaj mora napraviti određena analiza kako bi se videlo da to ima veze s klimatskim promenama, a da se studije rade kad sve prođe i kada se proceni šteta.
„Ali sigurno da ekstremni vremenski događaji jesu glavna posledica klimatskih promena. Čak ne bih rekla posledica, već pojava s obzirom na to da posledica zvuči da će to biti u dalekoj budućnost, a ovo je nešto što se već događa“, rekla je ona.
Komentarišući ekstremne prirodne nepogode u svetu, kao što su poplave, požari u SAD i nedavnu pojavu tornada u Češkoj, Dunja Mazoko Drvar je za „RTL Danas“ rekla da nam priroda na jedan vrlo slikovit način govori da smo preterali, da smo počeli da je uništavamo više nego što to ona sama može podneti, preneo je „Jutarnji list“.
Dolina smrti u SAD kao pakao: Izmerena 54,4 stepena, besne požari, diže se gigantski oblak /video/
Kako je navela, prirodne katastrofe su se događale u ciklusima, ali u rasponima od nekoliko stotina hiljada godina.
„Međutim, ovako snažno, ovako ekstremno kao što je sada, nikada nije bilo i naravno da je to posledica našeg delovanja u poslednjih 100 godina… Imali smo pet masovnih istrebljenja u prethodnih deset milenijuma i sada smo na pragu šestog. Mislim da je to najbolji dokaz da nam se događa nešto što do sada nije bilo. Ali, verujem, da imamo rešenja za to“, zaključila je ona.
Podsetimo, najmanje 180 osoba poginulo je protekle nedelje u poplavama koje su pogodile Evropu, a samo u Nemačkoj život je izgubilo 156 ljudi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala