Italija nikada ne bi uspela da nije imala „sijamske blizance“

© AFP 2023 / TIZIANA FABIKjelini Bonuči
Kjelini Bonuči - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
Bez starca nema udarca - kaže stara narodna umotvorina koja svoju verodostojnost dočarava u uspehu Italije, u kojem su protagonisti Đorđo Kjelini i Leonardo Bonuči. Štoperski tandem koji zajedno broji 70 godina, a kada ih pogledate izgledaju kao da su sijamski blizanci.
Italija se na dominantan način popela na krov Evrope, osvojivši drugu titulu prvaka Starog kontinenta, ali ništa od toga ne bi bilo da u poslednjoj liniji nije bilo Juventusovog štoperskog tandema: Kjelini - Bonuči.
Njih dvojica su školski primer savršeno-disciplinovanog tandema igrača u srcu poslednje linije. Neverovatan j zaista način na koji se dopunjavaju, i kako to možda nekom deluje lako i jednostavno, a daleko je od toga.
Đanluiđi Donaruma - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2021
Pokorio je Evropu, a onda kompletirao „izdaju“ – besplatno
Samom pojavom na terenu rivalima uteruju strah u kosti. Ne „glume“ da znaju fudbal kao recimo neke njihove kolege iz drugih klubova, ili igrači sredine terena, nikada ih nećete videti da „filozofiraju“ i traže neka komplikovana rešenja, već igraju jednostavno.
Po principu - lopta može da prođe, protivnik ne! Đorđo Kjelini sa 36 godina i dve godine mlađi Bonuči, obojica ošišani gotovo do glave „dišu k'o jedan“.
Milina ih je gledati. Bonuči je bio taj koji je postigao izjednačujući gol u finalu protiv Engleza (1:1), a na kraju je Đanluiđi Donaruma izrastao u (još) jednog od heroja, maestralno odbranivši penale posle produžetaka.
Zajedno su u Juventusovom crno-belom dresu osvojili osam titula, četiri Kupa Italije, pet trofeja Superkupa Italije, ali je evropsko zlato svakako uspeh njihovih karijera.
Kjelini je u Juventus stigao pre 17 godina. Te 2004. godine je kao igrač Rome bio na pozajmici u Livornu, „vučica“ nije imala sluha za njega i stigao je u „staru damu“.
Juventus ga je prvobitno prosledio na „kaljenje“ u Fjorentinu, da bi već u sezoni 2005/2006 Đorđo postao nezamenljiv deo tima.
Tada je dejstvovao na poziciji levog beka, ali kako su godine prolazile preselio se u srce odbrane i čuvao je gol Đanluiđija Bufona i svoju „staru damu", dok mu se Bonuči pridružio 2010. godine, kada je stigao iz Barija.
Ispostaviće se da je tada kreiran jedan od najboljih štoperskih tandema u istoriji najvažnije sporedne stvari na svetu.
Na kratko su bili rastavljeni, ali samo jedne sezone i to 2017. godine, kada je Bonučio otišao na „izlet u Milan“, da bi se brže-bolje vratio u Torino.
Shvatio je gde mu je lepše, bolje, gde su mu uspeh i mesto zagarantovani.
Da je to zaista tako najbolje potvrđuje komentar prvaka sveta - Bastijana Švajnštajgera, legendarnog nemačkog reprezentativca, koji je na društvenim mrežama prokomentarisao Kjelinija i Bonučija, pošto je Italija u četvrtfinalu eliminisala Belgiju.
„Bonuči i Kjelini su trenutno najbolji centralni bekovi na svetu. Iskustvo“, poručio je suprug Ane Ivanović, popularni Švajni.
I dan posle osvojene titule prvaka države, zajedno su doručkovali, pokazavši da i van terena neguju prijateljstvo i da se zbog toga savršeno razumeju.
Verovali ili ne, čak su i šest dana posle osvojene evropske titule okačili zajedničku fotografiju kako iz istog tanjira dele paštašutu.
Ne moraju ni da pričaju, dovoljno je samo da se pogledaju i znaće vrlo dobro ko šta treba da radi.
Prosto je neverovatno da Juventus još nije ponudio produžetak saradnje svom lideru odbrane Đorđu Kjeliniju, koji je trenutno slobodan igrač.
Mnogi će reći da su godine ključni razlog i šta će im jer je mator. Kada to neko izgovori, samo neka se priseti onog Kjelinijevog „hvatanja lasom“ brzonogog 19-godišnjaka Sake u finalu Evropskog prvenstva.
Da je tada nadolazeći as Arsenala pobegao, ko što bi ga neki pustili, Italija bi možda ostala kratka za evropsku titulu, ali Đorđo to nije želeo, već ga je u svom stilu zaustavio.
Rukovodeći se, lopta može da prođe, a protivnik ne.
„Nisam ostao bez kose u 23. godini, lomio nos 30 puta, čuvao Harija Kejna 120 minuta, da bih izgubio utakmicu iz jedne ovakve kontre“, poručio je posle finala Kjelini.
I dok ga je većina fudbalskog sveta verovatno mrzela zbog nesportskog poteza, Italijani i svima kojima su „azuri“ simpatični, bili su oduševljeni načinom na koji se Đorđo bori za svoju zemlju.
Neki su bili čak toliko oduševljeni da su istetovirali tu situaciju kako Kjelini povlači Saku.
Italija se popela na krov Evrope, a direktni krivci za to „sijamski blizanci“, matorci koji zajedno imaju 70 godina, ali koji su sinonim za najbolji štoperski tandem u fudbalu trenutno, a možda čak i u istoriji fudbalske igre.
„Da nije bilo policije, finale bi bilo otkazano“
„Dušan, Dušan“ – deca stala u red za autogram od srpskog napadača /video/
Finale EP potencijalna „biološka bomba: Ekspert SZO najavila „poražavajući“ efekat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala