Berlin Kijevu: Zaboravite na kompenzacije za tranzit ruskog gasa

© Sputnik / Mihail Golenkov / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje cevi "Akademik Čerski"
Brod za polaganje cevi Akademik Čerski - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Berlin ne treba da pruži Kijevu nikakve kompenzacije u slučaju da dođe do prekida tranzita ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, smatra šef Komiteta Bundestaga za ekonomiju i energetiku Klaus Ernst, piše dnevnik „Izvestija“.
Prema njegovim rečima, apsolutno je neprihvatljivo da Nemačka formuliše svoju energetsku politiku u skladu sa ukrajinskim interesima.
„Ako je Ukrajini potreban novac ona treba da se obrati takvim donatorima kao što je Evropska unija“, naveo je Ernst.
Nemački nedeljnik „Špigl“ je nedavno pisao o varijantama za rešenje spora između Nemačke i Amerike oko „Severnog toka 2“ , a kao jedna od opcija pominje se isplata kompenzacija Ukrajini u slučaju da prestane da bude tranzita zemlja.
Podsetimo, Merkelova će večeras u Vašingtonu imati sastanak sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. Osim bilateralnih odnosa, kako je saopštila kancelarka, jedna od tema razgovora biće "Severni tok 2" i pitanje osiguranja tranzita ruskog gasa preko Ukrajine.
Merkelova se pre puta u Vašington sastala i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim a tada su se pojavile i informacie da će ukrajinski predsednik tražiti ili da zaustavi izgradnju gasovoda ili da dobije kompenzaciju ukoliko izgubi status tranzitne zemlje.
Angela Merkel i Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Zelenski traži od Angele Merkel „odštetu“ zbog „Severnog toka 2“
Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno rekao da se Moskva obavezala na tranzit gada preko Ukrajine i da će to i ispoštovati.
U međuvremenu, radovi na Severnom toku se nalaze u završnoj fazi. Kako su saopštili iz kompanije-operatera "Nord strim 2", očekuje se da gasovod bude završen do kraja avgusta.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala