Patrijarh Porfirije: Knez Lazar se opredelio za veru, a ne za večeru /foto/

© Tanjug / ZORAN ZESTICPatrijarh Porfirije u crkvi Lazarici u Kruševcu
Patrijarh Porfirije u crkvi Lazarici u Kruševcu - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Srpski patrijarh Porfirije posetio je danas crkvu Lazaricu u Kruševcu, gradu koji obeležava Vidovdan i 650 godina od osnivanja, i poručio da na današnji dan svi moraju naučiti lekciju kneza Lazara koji se, kako je rekao, opredelio za veru, a ne za večeru.
“Opredelio se za veru, i to ne za makar kakvu, već za veru u Hrista raspetog i vaskrslog, a ne za večeru. Naravno, nije prezreo večeru, nije hteo da nam kaže da večera kao simbol ovog sveta nije potrebna, nego je hteo da kaže uzulud je večera i ovaj svet i bilo koja vrsta pobede, slava, bogatstvo i sve ono što čovek može da zamisli, ako nema Hrista, ako nije utemeljen na Hristu”, rekao je patrijarh u crkvi Lazarici.
© Tanjug / ZORAN ZESTICPatrijarh Porfirije u crkvi Lazarici u Kruševcu
Patrijarh Porfirije u crkvi Lazarici u Kruševcu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Patrijarh Porfirije u crkvi Lazarici u Kruševcu
On je objasnio da je Sveti knez Lazar posvedočio da je Hristos taj biser, taj ugaoni kamen bez koga ne možemo i da kada je on na svome mestu u našim srcima i našim životima sve ostalo će biti na svome mestu.
“I večera i uspeh i slava i bogatstvo, sve će dobiti svoj neprolazni smisao ako bude prožeto Hristom, ako sve što budemo imali i videli kao dar od Boga koji smo dobili da bismo delili sa drugima, da bismo svoju ljubav kroz to potvrdili u odnosu na bližnjeg”, rekao je patrijarh.
On je rekao da želi da iskaže veliku zahvalnost Gradu Kruševcu i svima koji u njemu žive u ljubavi Hristovoj i svima onima koji, kako je rekao, bilo da to znaju ili ne znaju jesu duhovni potomci kneza Lazara.
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Patrijarh Porfirije: Knez Lazar i sveti kosovski mučenici pokazali su put kojim treba da idemo
“Ja sam danas bio na Kosovu I Metohiji, u Gračanici i na Gazimestanu, služili smo liturgiju. Ponoviću jednu rečenicu koju sam tamo izrekao, naša vera je vera paradoksa, onaj ko hoće logički da razume jevanđelje Hristovo, taj je unapred osuđen na neuspeh i na promašaj”, naveo je patrijarh.
Istakao je da je pravoslavna vera vera ljubavi Božije prema nama i naše prema Bogu i da se sastoji u paradoksima jer ljubav je ne samo nelogična, ona je, kaže, i antilogična.
“Tu nema mesta interesu, tu ima mesta samo našoj potrebi da u svoje srce i dušu smestimo svakog čoveka, a tu često nailazimo na zakone koji su po logici ovog sveta neprihvatljivi, to jest po zakonima ovog sveta mnogi u našim srcima nemaju mesta, ali po zakonu ljubavi, po tome da ljubite jedni druge prepoznaće vas sve”, poručio je patrijarh Porfirije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala