"Špigel": Opasno je kad Zapad precenjuje svoje mogućnosti

© Sputnik / POOL / Uđi u bazu fotografijaSamit Putin-Bajden u Ženevi
Samit Putin-Bajden u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Pratite nas
Pokušaji zapadnih država da nametnu ostalim zemljama svoje mišljenje može imati opasne posledice, piše kolumnista nemačkog nedeljnika "Špigel" Betina Gaus.
Prema njenim rečima, tokom rusko-američkog samita predsednik SAD Džo Bajden je želeo da pokaže da se razlikuje od svog prethodnika Donalda Trampa. Pri tom on je naglasio da će Vašington čvrsto reagovati na akcije protivnika.
"Zahvalna sam Bajdenu makar na tome što nije pokušao da objasni šta planira da uradi ako Putin pređe crvene linije. To bi me moglo uplašiti", piše novinarka, naglasivši da se ruski lider u Ženevi ponašao sigurno i da se sa američkim kolegom razgovarao na istoj ravni.
Ipak, sigurnost Zapada u sposobnost da diktira drugim državama svoje uslove je vrlo opasna, jer "ponižavanje jakih vojnih sila nikad nije bila mudra strategija". Autor članka je podsetila da je NATO odbrambeni savez, a ne Alijansa koja treba da štiti "naše vrednosti" i ekonomske interese po celom svetu.
Prvi sastanak Putina i Bajdena na mestu predsednika održan je 16. juna u Ženevi. Samit je trajao 4,5 sata, uključujući pauzu. Nakon razgovora, ruski lider je izjavio da se dogovorio sa američkim predsednikom da se započnu konsultacije o strateškoj stabilnosti na međuresornom nivou. Kako je istakao, obe zemlje shvataju da nose posebnu odgovornost za stratešku stabilnost u svetu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala