Avion "Lufthanze" nije poleteo iz Minska zbog pretnje terorističkim napadom

© AFP 2023 / CHRISTOF STACHEAvioni avio-kompanije Lufthanze
Avioni avio-kompanije Lufthanze - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Ukrcavanje u avion „Lufthanze“ koji je trebao da poleti iz Minska u Frankfurt prekinuto je zbog mejla o mogućem terorističkom napadu, vrši se novi pretres aviona, saopštila je pres-služba aerodroma „Minsk“.
"Na mejlu Nacionalnog aerodroma stiglo je saopštenje da nepoznata lica nameravaju da izvedu teroristički napad u avionu LH1487, aviokompanije "Lufthanza" koji je trebao da leti na liniji Minsk - Frankfurt. Let je bio planiran za 14.20. Ukrcavanje u ovaj avion je bilo obustavljeno", navodi se na telegram kanalu aerodroma.
Kako se navodi, u skladu sa pravilima u oblasti vazdušne bezbednosti, obezbeđenje aerodroma je preduzelo mere za osiguranje bezbednosti putnika, posade i aviona.
Provera je pokazala da informacije o napadu nisu bile tačne. Avion će uskoro nastaviti svoj let.
Aerodrom se izvinio zbog kašnjenja leta.
Ranije su litvanske vlasti zabranile avionima koji dolaze i odlaze iz zemlje da lete iznad Belorusije.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.
Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.
To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala