Autobusom od Beograda do Indije, preko Trga Marksa i Engelsa /video/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Ask27 / Autobus u Indiji
Autobus u Indiji - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Nekada se iz Beograda autobusom moglo doći do Indije, i to direktnom linijom. Autobusi kompanije „Indijaman“ vozili su iz Engleske do Indije preko Beograda, a stanica je bila na nekadašnjem Trgu Marksa i Engelsa, danas Nikole Pašića.

Na jednoj staroj privatnoj fotografiji iz 1958. godine vidi se upravo jedan takav autobus, parkiran usred Beograda.

Deluje skoro pa karikaturno iz današnje perspektive, i neverovatno – starinski bus sa ogromnim natpisom: London – Bombaj. Ali, ono što mi danas doživljavamo na slici kao oldtajmer, nekada je to bio sasvim običan autobus, piše portal „Kaldrma“.

Drugo, u pitanju je vreme procvata drumskog saobraćaja i još uvek nedovoljno pristupačnog i razvijenog avionskog. Luksuz je bio i poslati kovertu na kojoj piše „avionom“, a ne ukrcati se na tako dalek put vazdušnom linijom. Druga opcija bio je pomorski put…

Beograd zaista jeste bio prolazna tačka najdužih autobuskih linija na svetu, koje su povezivale Veliku Britaniju i Indiju. O tome svedoče istorijski podaci, premda se kao odredište češće spominje Kalkuta, ali na slikama se vide slični autobusi i to sa logom istog prevoznika „Indijaman“.

Ovi autobusi vozili su sve do kraja sedamdesetih godina, kada se u Aziji dešavaju velike promene koje drum čine sve opasnijim mestom, kao što su Iranska revolucija ili rat u Avganistanu.

Najduže autobuske linije, koje su postojale od pedesetih godina, od Britanije do Indije tako su iščezle.

Najopasniji put na svetu, Himalaji - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2018
Najopasniji na svetu: Put bez zaštitne ograde sa 60 klizišta (video)

Danas, slike ljudi koji se ukrcavaju u autobus koji liči na gradski, a prevaljuje i 32.000 kilometara deluju neverovatno, baš kao što neverovatno izgledaju ti isti autobusi uslikani u Beogradu dok „odmaraju“.

Naravno, unutra je moralo biti dovoljno mesta, pa se umesto pedesetak klackalo svega dvadesetak putnika. Bilo je i to skupo, ali daleko pristupačnije od aviona.

Putovalo se preko Francuske, Italije, Jugoslavije, Bugarske, Turske, Irana i Pakistana.

To je, u stvari, bio, „Orijent ekspres“ ali na četiri točka.

U nekim autobusima bilo je dovoljno mesta za spavanje, a neka putovanja zahtevala su, ipak, spavanje u hotelima. Ali, kopneni put podrazumevao je i granice, brojne vize, pa su tako putnici uz pasoš morali da pripreme i čak 10 fotografija.

Ovu novotariju u interkontinentalnom putovanju uveo je upravo spomenuti „Indijaman“, ali u narednim godinama operatera je bio sve više.

Jedna od linija za Indiju je povremeno skretala sa glavne rute i išla čak kroz Crnu Goru.

Uopšte nije bilo neobično sresti autobuse na ovom beskonačno dugom putu, kako uspavano tumaraju Šumadijom, pa zađu u Sićevačku klisuru i nastave dalje ka dalekoj Turskoj, i još dalje… Morao je taj isti autobus da prevali opasne litice Ararata, pustinje Irana…

Nažalost, ostalo je zabeleženo i to da je u jednom takvom autobusu u sudaru kod Lapova 1969. godine poginulo čak 19 studenata iz Velike Britanije koji su krenuli na „hipi avanturu“. Sudbina ih je ipak zaustavila u Srbiji, zauvek.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala