Dok anđeli spavaju: Mati Glikerija – Dobri anđeo svetog Ave Justina /drugi deo/

Pratite nas
Sa mati Glikerijom Janjić, igumanijom manastira Ćelije, u drugom delu emisije autorka Marina Rajević Savić razgovarala je o tome kako je ova monahinja svih ovih godina uspevala da održi duh i slogu među sestrama.

„Nismo mi ni sa oreolom, nismo mi van tela, ali mi smo bića ljudska koja je Gospod prizvao i otud ta pomoć, kada se čovek iskreno preda Bogu i starijem svom, koliko-toliko taj blagoslov pokriva i štiti. Mi smo stalno bili pod jednom zaštitom koju ne vidimo, ali je osećamo, a to se ne može ni kupiti, ni osmotriti, ni dati, ni zaraditi“, priča mati Glikerija koja je punih 75 godina monahinja u ovom manastiru, a od 1962. je i igumanija.

Dok anđeli spavaju: Mati Glikerija – Dobri anđeo svetog Ave Justina /drugi deo/

Mati Glikerija rođena je 1934. godine, na praznik „Materice“ u Beogradu, a po rođenju dobila je ime Gordana. Završila je šest razreda u tadašnjoj osmoljetki „Kralj Petar Prvi“, a u manastir je stupila sa nepunih 13 godina.

Nova stranica u istoriji ovog manastira, a svakako i nova stranica u istoriji srpske crkve, otvorena je dolaskom oca Justina Popovića u ovaj manastir. Ava Justin bio je „glas vapijućeg u pustinji“, a mati Glikerija bila je punih 30 godina svedok Avinog neumornog stvaralaštva koje će objaviti u sabranim delima i žitijima, čijom će prodajom Fondacija Svetog Justina Ćelijskog prikupiti sredstva za izgradnju veličanstvenog hrama sa tri oltara posvećenih Svetom Justinu Filosofu, Svetom Savi i Mariji Egipćanki.

Emisiju možete pratiti na portalu i jutjub kanalu Sputnjika Srbije i slušati na talasima Studija B u 21. sat.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala