Sastanak o Ukrajini: Zapadne zemlje brine „jačanje vojne aktivnosti“ Rusije

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaTuristi pored američkih zastava u Vašingtonu
Turisti pored američkih zastava u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
SAD, Velika Britanija, Kanada, Litvanija i Poljska održali su sastanak o Ukrajini tokom koga su razgovarali o navodnom „porastu ruske vojne aktivnosti“ na granici sa tom zemljom, saopštio je američki Stejt department.

Sastanak je održan u onlajn formatu, a SAD je predstavljala vršilac dužnosti zamenika ministra odbrane za politička pitanja Amanda Dori

„Lideri su potvrdili svoju nepokolebljivu podršku suverenitetu Ukrajine, njenom teritorijalnom integritetu i evroatlantskim težnjama, a takođe su razgovarali o pitanjima koja ih brinu, a koja se tiču povećanja vojne aktivnosti Rusije u regionu. Destabilizirajuća dejstva Rusije podrivaju deeskalaciju napetosti koja je postignuta sporazumom uz posredovanje OEBS-a 27. jula 2020. godine“, navodi se u saopštenju.

Precizirano je da je organizator sastanka bio ministar odbrane Velike Britanije Ben Voles.

Zemlje su takođe obećale da će ukrajinskim vojnicima omogućiti vojne obuke i da će im pružiti podršku s ciljem unapređenja sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine, kako bi se sačuvao teritorijalni integritet zemlje i nastavilo kretanje u pravcu postizanja operativne kompatibilnosti sa snagama NATO-a.

Zapadne zemlje poslednjih dana su više puta izražavale zabrinutost zbog izjava ukrajinskih vojnika o gomilanju ruskih snaga duž granice sa Ukrajinom. Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, kretanje ruske vojske po teritoriji Rusije ne bi trebalo da brine druge države, jer ih to nikako ne ugrožava.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala