Patrušev: Rusija ne kuje planove za mešanje u sukob u Donbasu

© Foto : Fotohost-agentstvo sco-russia2020.ru / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
Rusija ne planira da se meša u sukob u Donbasu, ali pažljivo prati situaciju, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.  

Na pitanje da li Rusija ima neke „crvene linije“ zbog kojih je, ako se pređu, spremna da se otvoreno umeša u sukob u Ukrajini, Patrušev je rekao: „Mi ne kujemo takve planove, ne. Ali pažljivo pratimo situaciju. U zavisnosti od njenog razvoja biće preduzete konkretne mere“, rekao je Patrušev u intervjuu za list „Komersant“.

Na pitanje sa čim je povezano trenutno pogoršanje situacije u Donbasu, Patrušev je rekao da je ono rezultat ozbiljnih unutrašnjih problema u Ukrajini sa kojih Kijev time pokušava da odvrati pažnju stanovništva.

Ustanici u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Kijev: Izjave da spremamo ofanzivu „dizanje tenzije“; DNR: Kijev sprema diverzije u Donbasu

Prema njegovim rečima, Kijev rešava svoja pitanja na račun Donbasa, dok kapital iz Ukrajine već odavno odlazi u inostranstvo.

„Ekonomija se i dalje drži samo za račun teških inostranih kredita čiji dug raste, a one ostatke industrije koji su uspeli da se održe na površini Kijev prodaje strancima, kako se sada obično govori, po demokratskim cenama. Čak i čuvena ukrajinska crnica i šuma se železničkim vozovima izvoze u inostranstvo, lišavajući i zemlju ove imovine. A zauzvrat – samo one piroške koje su Amerikanci delili na Majdanu“, dodao je Patrušev.

Sukob u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Od februara ove godine situacija je počela da se pogoršava: izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale.

Samoproglašene republike smatraju da se Kijev priprema za veliku ofanzivu, dovlačeći nove snage na kontakt liniju. Ukrajinska prestonica delimično potvrđuje ove informacije: vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je 22. februara da vojska vežba scenario juriša u gradskim sredinama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala