Liči na izmišljotinu: Bocan-Harčenko za Sputnjik o vesti da Rusija ulazi u pregovore o Kosovu

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Vest albanskog lista da će predstavnik Rusije prisustvovati sastanku delegacija Beograda i Prištine u Parizu ambasadoru Aleksandru Bocan-Harčenku liči na izmišljotinu, ali on ističe da Rusija i bez učešća u dijalogu ima mogućnosti da utiče na pitanje Kosova, a uvek je spremna da ako Beograd bude imao interes razmotri uključivanje u taj proces.

Prema nezvaničnim informacijama Albanijan posta, delegacije Beograda i Prištine, predvođene Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, sastaće se u septembru u Parizu u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i predstavnika SAD i Rusije.

„Ne znam za takve informacije, liče mi na izmišljotinu, ali Rusija je već uključena u proces kao stalna članica Saveta bezbednosti UN a poznato je da je bilo kakvo rešenje kosovskog problema moguće samo u Savetu bezbednosti i pod njegovim okriljem“, komentariše za Sputnjik Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Beogradu.

Bocan-Harčenko ponavlja i stav Moskve da eventualno rešenje može biti pre svega u okviru onog što je prihvatljivo za Beograd, podsećajući da su i predsednik Rusije Vladimir Putin i šef diplomatije Sergej Lavrov više puta rekli da Rusija može da podrži samo rešenje koje odgovara interesima Srbije i međunarodnog prava.

„Što se tiče dijaloga, nisam ni čuo da je već zakazan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine“, navodi Bocan-Harčenko, napominjući da Rusija smatra da nema alternative za dijalog, ali i da nema alternative za ispunjavanje dogovorenog.
Privremene institucije u Prištini, izričit je ruski ambasador, moraju da ispune ono što je dogovoreno u Briselu i sva rešenja koja se tiču položaja Srba na KiM.

„Naravno da dijalog može da funkcioniše samo uz neophodan pritisak na Prištinu a ne samo na Beograd od kog traže da prizna nezavisnost Kosova, što niti je prihvatljivo za Beograd, niti može biti rešenje za Kosovo“, uveren je Bocan-Harčenko.

Na pitanje o mogućem uključenju SAD u dijalog, budući da se u informaciji albanskog lista pominje i prisustvo američkog predstavnika, ruski ambasador kaže da nije čuo da postoje ozbiljne namere SAD za uključivanje u dijalog Beograda i Prištine, ali da je na osnovu izjava posrednika EU Miroslava Lajčaka i drugih zvaničnika jasno da postoji veće razumevanje EU i SAD po kosovskom pitanju.

On podseća da je dijalog dobio podršku Generalne skupštine UN i da, s obzirom da ga vodi EU, tu činjenicu međunarodna zajednica treba da ima na umu.

„Što se tiče Rusije, uvek smo spremni da pružimo podršku rešenju i ako Beograd bude imao interes za uključivanje Rusije mi smo spremni da to razmotrimo. Ali u svakom slučaju Rusija kao stalna članica SB UN i bez učešća u ovom dijalogu ima dosta mogućnosti da da bude prisutna i da ima uticaja na pitanje Kosova i regiona kao i svih drugih međunarodnih pitanja“, zaključuje Bocan-Harčenko.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala