Belorusija zatvara ambasade u nekoliko zemalja

© AP Photo / Sergei GritsZastava Belorusije
Zastava Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko predložio je optimizaciju broja beloruskih ambasada i diplomatskih predstavništava, dok je ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej izjavio da će Minsk zatvoriti ambasade u nekoliko zemalja gde rad diplomatskih predstavništava ne donosi neophodnu spoljnoekonomsku korist.
„Naše dugogodišnje iskustvo ukazuje na to da se u pojedinim zemljama ne primećuje perspektiva beloruskog diplomatskog prisustva. Zašto bismo onda i dalje imali tamo svoje ambasade, trošili budžetska sredstva na njihov rad? Čemu onda tamo puna postava diplomata zaduženih za sfere koje su, blago rečene, na čekanju?“, rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, u takvim slučajevima treba raditi na uslovima reciprociteta, kako je nedavno učinjeno u slučaju Poljske i Litvanije.

Predsednik Belorusije je primetio da se, u krajnjem slučaju, o svim pitanjima može razgovarati na platformama UN i drugih međunarodnih organizacija u Ženevi, Njujorku ili Beču. Prema njegovim rečima, tamo postoji prilika da se razgovara sa celim svetom, i nema potrebe za političkim savetnicima u zemljama koje su zamrzle kontakte sa Minskom zbog svojih predrasuda ili koje vode destruktivne aktivnosti protiv republike.

Nešto kasnije je ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej saopštio da će Minsk zatvoriti ambasade u nekoliko zemalja, ali će istovremeno razmotriti mogućnost širenja diplomatskog prisustva u perspektivnim regionima.

„Zatvorićemo naše ambasade u bar nekoliko zemalja sveta – tamo gde vidimo da tokom dugog perioda njihov rad ne donosi neophodnu spoljnoekonomsku korist, ali ćemo posvetiti pažnju širenju našeg prisustva u regionima koji su s naše tačke gledišta perspektivni, o čemu je više puta govorio predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko“, rekao je Makej nakon sastanka o optimizaciji mreže beloruskih predstavništava u inostranstvu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala