Ruski ambasador u UN: Naših vojnika u Libiji nema, Zapad da se pogleda u ogledalo

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaSamit saveta bezbednosti UN
Samit saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Pratite nas
U Libiji nema ruskih vojnika, rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN ruski ambasador u svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja.
„Redovno slušamo o akcijama ruskih vojnika u Libiji i više puta smo rekli da ruskih vojnika u Libiji nema. A ako nekih naših državljana i ima u Libiji – oni ne predstavljaju rusku državu“, rekao je ambasador.

On je na taj način odgovorio britanskoj ambasadorki Barbari Vudvord koja je rekla da strane snage i plaćenici, uključujući ruske i sirijske, moraju definitivno da se povuku iz Libije.

Diplomatski predstavnik Rusije na Ist riveru je posavetovao kolegama sa Zapada, koji iznose tvrdnje o ruskim snagama u Libiji, da se „pogledaju u ogledalo“.

Podsetio je i da je Rusija više puta ukazivala na neverodostojnost podataka grupe eksperata UN koji se ne trude da detaljno provere informacije iz otvorenih izvora.

„A one se vrlo lako demantuju, što su ruski novinari i učinili“, dodao je Nebenzja.

Nebenzja je i prošle godine rekao da je taj izveštaj sastavljen od neproverenih ili falsifikovanih podataka s ciljem da se diskredituje politika Rusije po pitanju Libije. Rusija igra značajnu ulogu u rešavanju libijske krize, radeći kao posrednik i pokušavajući da održava odnose sa svim sukobljenim stranama u toj zemlji.

Podsetimo, nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazila se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima.

Nova prelazna vlada stupila je na dužnost 16. marta, uz miran prenos vlasti, a predviđeno je da mandat traje do održavanja izbora krajem godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala