Odloženo saslušanje prema žalbi Navaljnog, odluka 22. marta

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaRuski bloger Aleksej Navaljni tokom suđenja
Ruski bloger Aleksej Navaljni tokom suđenja - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
Sud u Moskvi najavio je pauzu do 22. marta u procesu po žalbi blogera Alekseja Navaljnog na odbijanje istražitelja Glavnog vojnog istražnog odeljenja Istražnog komiteta Rusije da sprovede proceduralnu proveru situacije sa njegovim navodnim trovanjem, javio je dopisnik Sputnjika iz sale 235. garnizonskog vojnog suda.   
„Najavljena je pauza u zasedanju do 11. marta 22. marta. Biće primedbi stranaka i odluke“, rekao je sudija Andrej Tolkačenko.

Sudija je ranije danas objavio da je Navaljni odbio da učestvuje na zasedanju suda putem video-veze iz zatvora u Pokrovu, a istražitelj i tužilac zatražili su da se žalba odbaci.

Kako sledi iz dokumenata koje je na društvenim mrežama objavio advokat Fonda za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog, Vjačeslav Gimadi, predstavnik Navaljnog žali se na „nečinjenje istražitelja“ u vezi sa razmatranjem njegove molbe nakon hospitalizacije Navaljnog. U toj molbi predstavnik Navaljnog zatražio je pokretanje krivične istrage o trovanju.

U dokumentima se navodi da je molba predata glavnom vojnom istražnom odeljenju Istražnog komiteta Rusije nakon što je Navaljni za trovanje optužio agente Federalne službe bezbednosti (FSB).

Međutim, vojni istražitelj je smatrao da molba „ne sadrži konkretne informacije o okolnostima koje ukazuju na znake krivičnog dela u postupcima pripadnika FSB Rusije“, te stoga nema osnova za proveru. Fond podneo sudu žalbu na nečinjenje istražitelja koji je doneo ovu odluku.

Podsetimo, Alekseju Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala