Neizvesna sudbina ambasadora EU na Kubi zbog pisma Bajdenu: „Počinio je neke greške“

© Sputnik / Mikhail VoskresenskiyHavana
Havana - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Pratite nas
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je ambasador EU na Kubi Alberto Navaro počinio neke greške.

Ova izjava je usledila nakon što se diplomata, koji je potpisao kontroverzno pismo predsedniku SAD Džou Bajdenu u kome ga, pored ostalog, poziva da se Amerika ne meša u unutrašnje poslove Kube, našao na udaru kritika evropskih prlamentaraca, piše briselski Poltiko.

Politiko navodi da je Borelj odbio da kaže da li će smeniti ambasadora kako je od njega zatražila grupa poslanika u Evropskom parlamentu.

Govoreći na konferenciji za novinare u sredu, šef diplomatijer EU je rekao da je imao priliku da se sastane sa ambasadorom.

Kaže da je primio tri pisma od više poslanika u kojima se sumnja u određene nepravilnosti koje su se dogodile u upravljanju diplomatskim predstavništvom Unije na Kubi i da je u toku procena ambasadorovog rada, prenosi Politiko.

Portparol kancelarije Visokog predstavnika EU nije odgovorio na pitanje Politika o tome da li će ambasador biti opozvan tokom ocenjivanja njegovog rada ili se vratio na dužnost na Kubi nakon sastanka sa Boreljom.

Politko navodi da je jedno od pisama koje je Borelj dobio stiglo od 16 evropskih poslanika, koji ga pozivaju da opozove Navara zbog pisma Bajdenu, kao i drugih navodnih pogrešnih koraka, poput ometanja učešća kritičara kubanskog režima tokom saslušanja u Evropskom parlamentu.

Navaro je prošlog meseca kritikovan zbog potpisivanja otvorenog pisma u kojem se od Bajdena traži da lično donese izvršne mere radi ukidanja ograničenja poslovanja i putovanja na Kubi.

U pismu se takođe poziva SAD da prestanu da budu neprijateljski susedi prema Kubi i da se ne mešaju u unutrašnje poslove ove države, prenosi Politiko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala