Američki časopis: Zašto je Ukrajini potreban „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv korone "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina protiv korone Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Pratite nas
Novinarka američkog lista „Nešenal interest“ Lilijan Pozner objasnila je zašto Kijev treba da kupi od Moskve vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Autorka članka podsetila je da je Ukrajina, jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, bila loše pripremljena za razarajući uticaj epidemije kovida 19. U zemlji je zabeleženo 1,24 miliona slučajeva virusa korona, od čega je umrlo 27 hiljada zaraženih.

Pojava efikasnog preparata „Sputnjik Ve“ za borbu protiv epidemije trebalo je da bude dobra vest za Ukrajince, ali je Kijev zabranio njegovu upotrebu, piše Poznerova. Ukrajina je potpisala ugovore sa nekoliko dobavljača vakcina, uključujući kinesku kompaniju „Sinovak bioteh“, međutim, kupljenih doza ima desetine miliona manje od potreba stanovništva zemlje.

Poznerova je navela da Ukrajina ozbiljno zaostaje za ostalim evropskim zemljama po pitanju stope vakcinacije stanovništva.

„Njen početak ne sluti na dobro“, konstatovala je novinarka.

Prema njenom mišljenju, Ukrajina treba da pristane na upotrebu ruskog preparata. „Vakcina ‘Sputnjik Ve’ zaista spasava živote... Ukrajinski lideri moraju da se fokusiraju na činjenice“, zaključila je ona.

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj zabranio je da se u Ukrajini registruju vakcine protiv kovida 19 razvijene u Rusiji. Predsednik države Vladimir Zelenski priznao je da narodu ne može da objasni odustajanje od ruskih preparata s obzirom da u tom trenutku Kijevu niko nije ponudio ništa drugo. Ruski lider Vladimir Putin istakao je da ta zemlja ima mogućnosti da isporuči Ukrajinu vakcinu protiv virusa korona, ali da je za to potreban zahtev vlasti.  

Šef političkog saveta partije Opoziciona platforma – za život Viktor Medvedčuk je sa svoje strane izjavio da je odbijanje Kijeva da nabavi vakcinu „Sputnjik Ve“ krivično delo i da krivci treba da odgovaraju. Kasnije je Ukrajina ipak dobila indijski preparat „Kovišild“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala