Moskva: Nemačka peti put bez odgovora na zahtev ruskog Tužilaštva o Navaljnom

© Sputnik / Nataliya Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaKancelarija državnog tužioca Rusije u Moskvi
Kancelarija državnog tužioca Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2021
Pratite nas
Nadležni organi Nemačke ni peti put nisu odgovorili na zahtev Rusije u vezi sa Aleksejem Navaljnim, što potvđuje da Nemačka ignoriše Evropsku konvenciju o uzajamnoj pravnoj pomoći kod slučajeva krivičnog gonjenja, saopštila je pres-služba Državnog tužilaštva Rusije.
„Nadležni organi su, na zahtev Državnog tužilaštva Rusije od 21. januara ove godine, uputili odgovor kojim se još jednom odbija saradnja s ciljem rasvetljavanja okolnosti koje su dovele do hospitalizacije Navaljnog“, navodi se u saopštenju.

Ton kojim je napisan odgovor izaziva duboko žaljenje ruske strane, dodaju u Tužilaštvu.

„Očigledno je da nemačka strana uz neke izmišljene argumente pokušava da izbegava odgovor, da izbegne za nju neprijatna pitanja“, dodaje se u saopštenju.

Rusko Državno tužilaštvo je ranije navelo da je Nemačka odbila većinu zahteva Rusije, a predati protokoli ispitivanja opozicionara i njegove supruge pokazali su se „nebitni“.

Tužilaštvo je ovo ocenilo kao „apsolutno neispunjavanje ruskih zahteva... po formalnom osnovu“.

Tužilaštvo je od 27. avgusta do 28. septembra 2020. godine uputilo četiri zahteva za pravnu pomoć Saveznom ministarstvu pravde Nemačke na temu incidenta sa Navaljnim, kome je pozlilo tokom leta iz Tomska za Moskvu.

Kako je ocenjeno, Nemačka je formalno pristupila izvršenju ruskih zahteva ne pružajući ništa što bi moglo pomoći da se razreši situacija sa navodnim trovanjem.

U tome se vidi direktna namera stranih kolega da sakriju stvarne okolnosti incidenta kako bi nastavili neosnovane optužbe na račun Rusije, naveli su ranije u Tužilaštvu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala