Finski ministar: Prekid odnosa između EU i Rusije bio bi negativna prekretnica

Predsednička palata u Helsinkiju - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2021
Pratite nas
Potencijalni prekid odnosa između EU i Rusije bio bi negativna prekretnica. Rusija i EU treba da očuvaju diplomatske odnose u svim situacijama, uključujući i teška pitanja, kao što to rade Helsinki i Moskva, ocenio je šef finske diplomatije Peka Havisto.
„Veoma je važno očuvati diplomatske odnose i komunikaciju u svim situacijama, kao što to rade, na primer, Finska i Rusija. Mislim da tako treba da bude i između EU i Rusije“, rekao je finski ministar koji će se za dva dana u Sankt Peterburgu sastati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

On je, takođe, rekao i da je njegova zemlja spremna da ponovo bude platforma za pregovore između Rusije i Amerike, kao što je to bilo u prošlosti u više navrata.

„Postoje i druge alternative, ali Helsinki je uvek najbolje mesto za susrete. Imao sam prilike da se susretnem sa delegacijama Rusije i SAD prošle jeseni koje su u Finskoj razmatrale sporazum o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja. I obe delegacije su bile zadovoljne što smo mogli da predložimo neutralnu platformu za razgovore“, naveo je Havisto.

Podsetimo, oktobra prošle godine Rusija i SAD su u Helsinkiju održali konsultacije o strateškoj stabilnosti.

Pored toga, jula 2018. godine u finskoj prestonici održan je susret lidera Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala