Nemački političar: Evropa bez Rusije može ostati „potpuno sama u svetu“

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaZastave Nemačke, Rusije i EU
Zastave Nemačke, Rusije i EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački političar, bivši premijer Brandenburga Matias Platcek u intervjuu za medijsku grupu RND istakao je važnost unapređenja uzajamno korisnih odnosa Moskve i Brisela.

Platcek je pozvao da se započne rad na zajedničkoj arhitekturi bezbednosti sa Rusijom, na ravnopravnim uslovima. Ako se to ne desi, Evropa može gurnuti Moskvu u dalje zbližavanje sa Kinom, smatra bivši premijer.

„Zatim, ako u SAD ponovo izaberu „pogrešnog“ predsednika – a to se može desiti – mi, Evropljani, se možemo iznenada naći potpuno sami u svetu“, objasnio je Platcek.

Po njegovim rečima, države EU neće uspeti da reše postojeća složna pitanja bez učešća Rusije. Platcek je naveo da u sferi vrlo važnih pitanja ulaze klimatske promene, borba protiv terorizma, problem izbeglica, bezbednost na Bliskom i Srednjem istoku, razoružanje.

„Među nama ne postoji okean. Samo to je dovoljno da se pobrinemo oko poboljšanja odnosa“ naveo je on.

Nemački političar je uveren da je došlo vreme da se preispita politika sankcija prema Moskvi. Ograničenja, po njegovim rečima, nanose štetu obema stranama i dovela su do pogoršanja političkih odnosa i rasta pretnje vojnim konfliktom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala